Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blansko poznává umění. Přijďte si vyměnit semínka, lákají autoři skleníku na náměstí

Zájemci o zahradničení se do vysazování rostlinek nyní můžou pustit přímo v centru Blanska. Městská galerie totiž na Wanklově náměstí nechala postavit komunitní skleník. Kromě svojí umělecké hodnoty má utužit vztah obyvatel k veřejnému prostranství, přírodě, ale také k sobě navzájem. Instalace dlážděné náměstí ozdobí až do poloviny září.

Galerie města Blanska po vzoru Švýcarska a Německa nově umožňuje lidem svépomocí vypěstovat rostliny přímo uprostřed města. Díky její iniciativě na náměstí vyrostl skleněný objekt, v němž si zájemci zasadí, co se jim zlíbí. Důraz klade především na ekologii a zdravotní styl, od místních očekává větší zájem o využití veřejného prostranství. „Snažíme se zdůraznit kontrast mezi betonovými centry měst a potřebou většího zastoupení zeleně ve veřejném prostoru,“ vysvětlila vedoucí Galerie města Blanska Jolana Chalupová k nápadu, který se uchytil i v Ostravě.

Projekt s názvem SITU, jehož součástí je právě i nová komunitní zahrádka, má mimo jiné zajistit komunikaci vedení tohoto okresního města s jeho obyvateli i návštěvníky. „Věříme, že poslouží jako nové místo pro setkávání. Plánujeme celou řadu doprovodných kulturních akcí, jako jsou vernisáže a autorská čtení,“ okomentovala koordinátorka projektu Júlia Chodúrová.

V malém skleníku si lidé budou pěstovat sazeničky různých rostlin až do září. Vnitřní prostor zahrádky doplňuje interaktivní pocitová mapa města, která zaznamenává jeho vazby na architekturu a kulturní dění. Po pěti měsících pak svoji existenci Skleník na Wanklově náměstí zakončí společně s venkovním festivalem Zažít Blansko jinak.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Město Blansko

Štítky Blansko, kultura, ekologie, JMK, skleník, veřejné prostranství, galerie, umění, Německo, Švýcarsko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko poznává umění. Přijďte si vyměnit semínka, lákají autoři skleníku na náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.