Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Špilberku se ku příležitosti státního svátku zatřpytí raritní zlaté předměty

Výstava Symboly vládců se rozroste o zlaté šperky. Muzeum města Brna vzácnosti vystaví při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu. Brňané tak v Gotickém sále na hradě Špilberk uvidí tři největší zlaté předměty pohromadě. Vystavené budou od zítřejšího státního svátku až do neděle.

Tři zlaté šperky, které v posledních sedmdesáti letech objevili moravští archeologové, ozdobí výstavu na Špilberku. Nejunikátnějším předmětem, který návštěvníci spatří již zítra, je soubor náramků z Olomoucka. Ozdoba se skládá z osmi spirálovitých částí kroucených dvojitých drátů z ryzího zlata. Náramky pocházejí ze střední až mladší doby bronzové. „Náramky nalezli kolegové z Archeologického centra v Olomouci v letošním roce a doposud nebyly nikdy vystaveny,“ vysvětlil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc (ODS).

Zájemci ku příležitosti státního svátku spatří také zlatý náramek z Blučiny na Brněnsku, který pochází z období stěhování národů, a zlatý nákrčník z jihomoravského Ždánického lesa. Stálá expozice Symboly vládců navíc nabízí například repliku hrobu z mladší doby bronzové nebo kresebnou rekonstrukci souputníka slavných hrdinů Trojské války, takzvaného „Heršpického Achilla“.

Výstava je otevřená až do konce letošního roku. Zlaté artefakty ji budou doplňovat do neděle 31. října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum města Brna

Štítky zlato, artefakty, archeologie, výstava, šperky, Špilberk, státní svátek, Muzeum města Brna, Československo, Brno, ODS, Stěhování národů, Trojská válka, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku se ku příležitosti státního svátku zatřpytí raritní zlaté předměty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.