Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Znojmě vyrostla socha připomínající věž z telefonních budek

Znojmo má novou sochu, vznikla podle návrhu designéra Maxima Velčovského a je vzpomínkou na uliční telefonní budky. Masivní kovové dílo na betonovém podstavci váží více než tunu a má podobu deseti prolínajících se budek. Socha, kterou odhalili v Kollárově ulici, také dvakrát denně zazvoní.

Instalace je výsledkem dlouholeté snahy spolku Umění do Znojma, který založil umělecké centrum Galerie a Prostor (GaP). Právě před galerií, kde dříve stávala funkční budka, nyní kolemjdoucí najdou Velčovského sochu. Podle Andrey Krejčí, umělecké vedoucí GaP, jde o pomník telefonním budkám, ale v širším smyslu také o připomínku dřívější doby, kdy lidé ještě nebyli neustále on-line díky mobilním telefonům.

Původním plánem bylo vyrobit sochu z vyřazených telefonních budek, postupně se však ukázalo, že jako materiál nejsou příliš vhodné. Pomník proto zhotovil podle Velčovského návrhu zámečník Dušan Pokorný ze Znojemska z ocelového plechu, který však budky věrně napodobil. Socha patří k projektům podpořeným z participativního rozpočtu Tvoříme Znojmo.

Telefonní budky sloužily v Česku 110 let. První se objevila v Praze v roce 1911, poslední fungovala do letošního léta v Hlubyni na Příbramsku. České budky nikdy neměly natolik výraznou designovou podobu jako třeba ty britské, přesto podle týmu GaP stojí za připomínku. „V době totalitní je využívali disidenti, kteří se mylně domnívali, že budky nelze odposlouchávat, ke své práci je dlouhou dobu používali také novináři, mnoho rodin díky nim komunikovalo se vzdálenou rodinou… Tato éra nyní definitivně končí,“ uvedli k dílu autoři.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Umění do Znojma

Štítky ČR, výtvarné, komunikace, sochy, Znojmo, telefonní budka, socha, Maxim Velčovský, Gap, pomník, Česko, umění, Praha, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě vyrostla socha připomínající věž z telefonních budek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.