Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Technické muzeum ukazuje rozsáhlou sbírku hodinek a časostrojů

Technické muzeum v Brně (TMB) se prostřednictvím nové výstavy vrátilo v čase. Ve vitrinách a výstavních sálech najdou návštěvníci jednu z nejrozsáhlejších sbírek různých hodinek a časostrojů v České republice. K vidění jsou zejména české stroje značky Prim, které pochází od soukromého sběratele.

Stovky předmětů věnoval technickému muzeu Libor Hovorka, jenž má ve své sbírce například různé druhy náramkových, kapesních, kuchyňských hodin. Mezi jeho nejcennější kousky pak patří československé Primky, například hodinky Prim Orík z roku 1965. 

Jsou to první československé hodinky určené pro potápěče a mají z historických hodinek Prim největší sběratelskou hodnotu. Kromě toho budou na výstavě k vidění i další velmi zajímavé exponáty, jako je prototyp hodinek Spartak z roku 1954 vyrobený v Chronotechně Nové Město nad Metují, prototyp hodinek Adast zhotovený v Adamovských strojírnách v roce 1956, nebo ladičkové hodinky Elton z roku 1966,“ popsal Hovorka, jenž hodinky shromažďuje od druhé poloviny osmdesátých let.

Kromě Primek sbíral Hovorka také hodinky z bývalého Východního Německa a ze Sovětského svazu. „Po roce 1990 jsem k tomu přidal hodinky z celého světa a nakonec všechny hodinářské výrobky, které byly vyrobeny na území dnešní České republiky během 20. století,“ řekl sběratel, který dříve pracoval jako vývojový konstruktér v Eltronu.

Výstava, která potrvá do konce února příštího roku, zahrnuje nejen exponáty slavné československé značky, ale také časoměrná zařízení dalších firem jako třeba  národního podniku Chronotechna (Šternberk, Nové Město nad Metují, Chomutov, Brno), Gustav Becker  (Broumov), Josef Tesař Brno, Elektročas Praha, Elchron Polná a Baltig Brno.

První sbírkový předmět oboru Hodiny byl zapsán do přírůstkové knihy Technického muzea v Brně v roce 1959. Jednalo se o hodiny věžní elektrické.  Prvním  dochovaným předmětem v našem oboru jsou hodiny barokní skříňkové, Wenceslaus Wilfarth, Prag z konce 18. století,“ uvedl Petr Nekuža, vedoucí oddělení dokumentace vědy a techniky a kurátor – oboru Přesná mechanika.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, výstava, hodinky, TMB, Technické muzeum v Brně, technické muzeum, Česko, PRIM, Nové Město nad Metují, Adamovské strojírny, Gustav Becker, Josef Tesař, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum ukazuje rozsáhlou sbírku hodinek a časostrojů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.