Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jevišti se po padesáti letech představí Kunderovi Majitelé klíčů

Národní divadlo Brno zítra představí premiéru hry Majitelé klíčů, jejíž autorem je Milan Kundera. Inscenace zachycující druhoválečný příběh se kvůli Kunderově zákazu nemohla hrát více než padesát let.

Původně se dlouho očekávaná premiéra měla odehrát již v říjnu, kvůli koronaviru ale došlo k odložení. Majitelé klíčů se proto divákům představí zítra jako součást festivalu Divadelní svět Brno. Scéna Mahenova divadla se promění do dvou pokojů, v nichž se udějí příběhy z období druhé světové války.

„V jedné místnosti řeší manželé Krůtovi ztracený klíč od bytu, v té druhé se potýká mladý Nečas s mnohem těžším břemenem – zda udat či neudat partyzánku Věru, kterou tajně ukryl ve svém příbytku,“ přiblížila děj hry Gabriela Vilímková z Národního divadla Brno s tím, že zápletky příběhů jsou vzájemně propojené a každé rozhodnutí ovlivní i zbytek rodiny. V hlavních rolích se divákům představí Tereza Groszmanová, Petr Kubes, Zuzana Černá, Jakub Svojanovský a Petra Lorencová. 

Řada odborníků považuje Majitele klíčů za jednu z nejlepších her druhé poloviny dvacátého století. „Hra je napsána tak, že i dnes má člověk pocit, že mu pod okny pochoduje zástup vojáků z řad gestapo,“ prohlásil o Majitelích klíčů dramaturg inscenace Milan Šotek.

Milan Kundera je brněnský rodák a světově známý česko-francouzský spisovatel, který ve svém díle rozvíjí tradici středoevropského románu. Zároveň je také autorem tří divadelních her. Až nyní, když Činohra Národního divadla Brno dostala souhlas Majitele Klíčů zinscenovat, se Kunderovo dramatické dílo scénicky zkompletovalo.

Ohodnoť článek

Foto Petr Neubert

Štítky divadlo, kundera, národní divadlo, majitelé klíčů, premiéra, Milan Kundera, Národní divadlo Brno, druhá světová válka, Divadelní svět Brno, Zuzana Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jevišti se po padesáti letech představí Kunderovi Majitelé klíčů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.