Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeopark pozve turisty na unikátní pravěké vlky

Pondělní vládní rozvolňování se kromě maloobchodu dotklo také muzeí, galerií i archeologických památek. Jedním z nejnavštěvovanějších na jižní Moravě je třeba Archeopark Pavlov na Břeclavsku, který nabídne turistům unikátní výstavu o pravěkých vlcích.

Archeopark v Pavlově, který leží na hrázi Novomlýnských nádrží, vsadil před hlavní turistickou sezonou na historické psovité šelmy, které dříve na území jižní Moravy žily. „Jde o nález tzv. Pavlovského vlka, který je jedním z prvních dokladů domestikace zvířat lovci mamutů. Kromě pravěkých vlků se ale návštěvníci mohou těšit na výstavy vlčích fotografií,“ sdělila Anna Soldánová z Regionálního muzea v Mikulově, jež se o tamní park stará.

Další turistické taháky

Park, v němž se našly mnohé cenné archeologické nálezy, není jediným, které mikulovské muzeum otevírá veřejnosti. Láká například zámek, které doznal stavebních úprav a v jeho prostorách se uskuteční dlouho očekáváná výstava o Keltech. Později v létě se chystá také otevření Památníku bratří Mrštíků v Divákách.

„Na zámku v Mikulově se například konečně dočká otevření výstava Keltové pod Pálavou, která návštěvníkům představí dobu, kdy Pálavu okupovaly keltské kmeny a římské legie,“ uvedla Soldánová. Nedaleké znojemské muzeum zapůjčilo do Mikulova také expozici o jedlých rostlinách, které se využívají jako léky a koření. „Výstava ukazuje pálavskou květenu v novém světle. Návštěvníci zde najdou známé i méně obvyklé jedlé a léčivé rostliny, které dobře znají ze svých domovů, nebo které mohou nalézt pouze na Pálavě,“ doplnila Soldánová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Regionální muzeum Mikulov

Štítky Mikulov, památky, kultura, expozice, výstava, muzeum, Jihomoravský kraj, Archeopark Pavlov, okres Břeclav, Pavlovské vrchy, Regionální muzeum v Mikulově, Pavlov, Novomlýnská nádrž, Keltové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark pozve turisty na unikátní pravěké vlky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.