Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další krok k návratu Slovanské epopeje, schválila se smlouva o zápůjčce

Zastupitelé Moravského Krumlova udělali další krok k návratu slavné Slovanské epopeje Alfonse Muchy na moravskokrumlovský zámek, kde byla plátna vystavena 25 let. Schválili smlouvu o zápůjčce dvaceti pláten na pět let od Galerie hlavního města Prahy (GHMP). ČTK to potvrdil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

O textu smlouvy vedení obou měst jednala od začátku letošního roku. V následujících týdnech by GHMP měla oznámit konkrétní data přesunu a instalace pláten v nově opravených prostorách zámku v Moravském Krumlově. Jejich úprava pro účely vystavení epopeje stála 57 milionů korun. Prostory jsou zkolaudované od letošního ledna.

Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě vnuka malíře, Johna Muchy. Rozsudek není pravomocný, město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře.

Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral. Plátna v něm byla vystavena do roku 2011, nyní jsou v depozitáři Galerie hlavního města.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, výtvarné, správa, Mucha, Moravský Krumlov, plátno, Slovanská epopej, zámek, Galerie hlavního města Prahy, půjčka, Alfons Mucha, Tomáš Třetina, Praha, TOP 09, John Mucha, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další krok k návratu Slovanské epopeje, schválila se smlouva o zápůjčce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.