Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Arnoldova vila přestane chátrat. Město na její opravu dostalo skoro 40 milionů

Brno na opravu Arnoldovy vily, která sousedí se slavnou vilou Tugendhat, získalo dotaci ve výši 38,5 milionu korun. Peníze dostalo z norských fondů a vyčerpat je musí do tří let. Renovace vily by mohla začít letos na podzim.

Oprava Arnoldovy vily bude stát zhruba 120 milionů korun, dotace pokryje asi třetinu. Muzeum města Brna připravuje pro vilu mnohostranné využití. V přízemí lze pořádat přednášky či diskuse, vznikne také Centrum dialogu, jež se zaměří na témata česko-německo-židovských vztahů. Na místě vyroste i kavárna, stálá expozice o historii vily, prostory pro krátkodobé výstavy, badatelna či archiv.

„Nad rámec tohoto projektu chce Muzeum města Brna revitalizovat také zahradu kolem vily a zpřístupnit část vnitrobloku mezi ulicemi Drobného a Černopolní veřejnosti v podobě parku. Na obnovu zahrady město plánuje požádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, jehož výzva má být vyhlášena někdy na podzim," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

V plánu je také zahradu propojit se sousední zahradou vily Löw-Beer, která je už od loňského roku díky turniketu průchozí do zahrady vily Tugendhat. „Právě za tím účelem nás Muzeum města Brna požádalo o svěření pozemku ležícího mezi zahradami, což jsme doporučili schválit zastupitelům. Projekt na revitalizaci zahrady by tak obsáhl celé území a zahrnul by i zmíněné propojení zahrad. Vznikl by tak nový průchod z Lužánek do Černých Polí," popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Dům stojí v těsném sousedství zpřístupněných vil Tugendhat a Löw-Beer, je však starší. Vznikl pro stavitele Josefa Arnolda už v šedesátých letech 19. století. Poslední soukromí majitelé vily zahynuli za druhé světové války. Od padesátých let do roku 2013 sloužila vila jako školka, poté byla prázdná. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

O plánech na rekonstrukci Arnoldovy vily jsme informovali již dříve.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky arnoldova, vila, tugendhat, fond, oprava, Brno, Josef Arnold, zahrada, dotace, vila Tugendhat, Muzeum města Brna, druhá světová válka, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Vymazal

Podle mě jen další milník památko - kulturní lobby, která vytváří celou řadu neudržitelných projektů. V kontextu stavu a počtu mateřských školek v Brně je změna využití opravdu tristní. Jen další drahé panoptikum za desítky či stovky milionů korun, stejné jako vila Stiassni do které se vlastně nikdo neodstane a další... Info o nalezení původních prvků "třeba dlažby nebo okenní kování" je tragikomická. Nestačí to jen zdokumentovat a vrátit zpět do života moderní dům v hávu krásné historické architektury? Opravdu potřebujeme další muzeum?

Čtvrtek, 8. dubna 2021, 12:15Odpovědět

Arnoldova vila přestane chátrat. Město na její opravu dostalo skoro 40 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.