Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Demolice památky na Hlinkách pokračuje, majitel odstranil střechu vily a nechal do ní zatékat

Případ Hlinky 40 pokračuje. Nový majitel vily z 19. století, firma Horizon Consulting II., se předminulý týden rozhodl budovu zbourat i přes řízení o prohlášení kulturní památkou. S demolicí měla společnost okamžitě přestat a až do rozhodnutí Stavebního úřadu dál nesnižovat její hodnotu. I přesto z vily zmizela střecha a majitel do ní nechal zatékat.

Před 14 dny začala firma Horizon Consulting II. rozebírat vilu z 19. století, která je od října minulého roku v řízení o prohlášení kulturní památkou. Nelegální demolice si tehdy všimla historička umění Kristina Ketmanová, která okamžitě nahlásila zásah do historické památky policii a na památkový úřad. Poté, co z fasády zmizely štuky a před vilou dřevěná veranda, na místo přijeli policisté i pracovníci Stavebního úřadu MČ Brno-střed, aby demolici zastavili. 

I přesto, že jednatel firmy Bohumír Šťastný po zásahu policistů slíbil, že do ukončení řízení, které Stavební úřad zahájil 26. února, nebude do stavby už nijak zasahovat, zmizela hned minulý týden střešní krytina a obnažené trámy firma nechala napospas počasí. 

Střecha prý ohrožuje lidi

Podle právničky Claudie Klímové, která se případu za stavební úřad ujmula, jednatel Šťastný krytinu nechal sundat kvůli špatnému stavu. Tašky ze střechy by měly ohrožovat kolemjdoucí, jak Šťastný tvrdí. Stavební úřad přikázal střechu přikrýt plachtou, aby do ní nemohlo pršet, majitel budovy chce totiž údajně krytinu pouze vyměnit a střechu zrekonstruovat, na což si měl přizvat znalce. 

Tajemník Brna-střed Petr Štika pro archspace.cz uvedl, že stavební úřad udělal všechno, co se dalo. Stavební zákon navíc neumožňuje zasahovat přímo na místě. Majitel totiž nijak neohrozil stabilitu budovy, a proto je zásah právně v pořádku.

Případ Hlinky není první

Podobné chování je ale u developerů v Brně odborníkům známo. Systém do něj bohužel nijak nemůže zasáhnout a velké firmy takto údajně likvidují staré památky. 

„Systém je v tomto úplně bezzubý a v podstatě nedokáže pružně zareagovat. Na stavbě se nemělo dít nic, co by stavbu ohrozilo. To se ústně na stavebním úřadě povolí vyklízecí nebo zajišťovací práce. A v průběhu vlastník zjistí, že vlastně musí sundat střechu. Buď se do toho nechá napršet nebo nasněžit. Tomu nasvědčuje i to, že před odchodem z práce se ještě nechá částečně spadnout plachta z lešení,“ popisuje mnohdy známou praxi Kristina Ketmanová. Ta napsala i otevřený dopis Kanceláři architekta města Brna. 

Tak jsem se do těch památkových zón ponořila, že jsem se prostě musela Kanceláře architekta města Brna na něco...

Zveřejnil(a) Kristina Ketmanova dne Pondělí 8. března 2021

Spolu s Janem Gerychem, Matějem Kruntorádem z památkového ústavu a dalšími aktivisty se rozhodli za budovu, která by se už brzy měla stát národní památkou, postavit. S hashtagem #RIPHlinky40 vyzývají k protestům proti bourání vily i na facebookové události, na místo nosí květiny i svíčky a snaží se o kauze rozpoutat diskuzi. Majitelé se totiž dál vyjadřovat nechtějí.

Firma není k dohledání

Na sídlo firmy Horizon Consulting II. se i sami aktivisté vydali, společnost ale na uvedené adrese o několik metrů dál hledali marně. Bohumír Šťastný, jednatel HCII, jehož jméno jako jediné na zvonku figuruje, vystupuje i jako jednatel firmy Nylands, která už v minulosti zbourala dvougenerační vilu na Bílého 14, kde plánovala postavit bytový dům. K zemi šel i palác Brunna Tugendhatta na Lidické 57, což měla na starosti firma Impera, která je uvedena jako společník Nylads. Scénář byl velmi podobný jako u vily na Hlinkách. Z budovy byly odstraněny okna i střecha, a tak se stavba následně označila za neopravitelnou. Na místě měl vyrůst desetipodlažní rezidenční objekt.

Jak bude kauza dál pokračovat, není jisté. Podle Jana Gerycha došlo k porušení řízení Ministerstva kultury a v souvislosti s ním i k přestupku proti památkovému zákonu. Petr Štika ale vysvětluje, že stavební úřad se neřídí památkovým zákonem jako ministerstvo, ale stavebním. Zasahovat proto nesmí. 

Vymahatelnost ale není jasná. Ministerstvo nemá orgán schopný zakročit, svá rozhodnutí deleguje v tomto případě na město,“ uvádí Gerych. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Gerych

Štítky Hlinky, problém, památka, demolice, Brno, kultura, vila, střecha, stavební úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice památky na Hlinkách pokračuje, majitel odstranil střechu vily a nechal do ní zatékat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.