Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Noví majitelé i přes zákaz nelegálně demolují historickou památku z 19. století

Historická budova z 19. století v ulici Hlinky, která byla prohlášena za národní kulturní památku, je v ohrožení. Historička umění Kristina Ketmanová si minulý týden všimla, že do vily se pustili dělníci. Nejednalo se ale o rekonstrukci, jak by se mohlo zdát, ale o její demolici. Upozornila proto městskou policii a památkový úřad, aby k nelegálnímu bourání památky nedošlo. I přes zásah a snahu o přerušení prací rozebírání budovy pokračuje, za bouráním pravděpodobně stojí aktuální majitelé firmy Horizon Consulting II.

V pátek si několik lidí všimlo, že se do vily z 19. století v ulici Hlinky pustili dělníci a budovu, která by měla být prohlášena za kulturní památku, se ilegálně snaží zbourat. Vila byla do dnešní podoby přestavena v devadesátých letech a vícekrát měnila majitele. Podle webu archspace.cz loni nemovitost zakoupila firma Horizon Consulting II za 40 milionů korun. Starat se o ni ale v plánu neměla. 

Minulý týden zmizela část neorenesanční dřevěné verandy a postupně se dělníci pod modrou plachtou vrhli i do fasády. Podle brněnského radního Marka Fišera (Piráti), který místo přišel zkontrolovat a situaci vyřešit, jsou kvůli řízení ohledně zápisu mezi národní kulturní památky jakékoli zásahy do budovy zakázány. 

Zástupkyně stavebního úřadu Brna střed se dohodla s právním zástupcem majitele na okamžitém přerušení prací a dořešení celé věci na stavebním úřadě příští týden,“ uvedl Fišer. Ani to ale pracovníky nezastavilo a v demolici domu pokračovali dál. 

Z historické vily i přes zákaz zmizela část štukových dekorací a podle Národního památkového ústavu došlo ze strany majitelů domu ke dvěma přestupkům, policie proto další pokračování demolice vily zakázala. Na místě se provedla fotodokumentace a s dělníky se dohodlo přerušení prací do doby, než Stavební úřad městské části Brno-střed situaci neprošetří. I přesto, že firmě hrozí pokuta 500 tisíc korun, ale v rozebírání památky pracovníci pokračují. Pokuta totiž pro majitele není nijak závratná.

Firma Horizon Colsunting II. vznikla v roce 2017 s kapitálem 100 000 korun a stojí za ní jednatelé Jiří Konečný, Bohumír Šťastný a Tomáš Mejzlík. Nadnárodní firma Horizon Consulting se sídlem v Itálii ale vlastnictví nemovitosti v Česku popírá, jak uvedl na webových stránkách archspace.cz Jan Gerych. S plánem demolice česká společnost už vilu kupovala, hned po nabytí nemovitosti požádala o povolení. Brněnská pobočka Národního památkového úřadu ale podala podnět na Ministerstvo kultury, které bourání vily nepovolilo a zahájilo řízení o prohlášení budovy národní kulturní památkou. I přestože řízení zatím probíhá, k vile se má přistupovat tak, jako by památkou už byla. O dalších krocích ohledně nelegální demolice by měl Stavební úřad i město rozhodnout tento týden.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Fiser, Národní památkový ústav, archspace

Štítky Brno, stavba, památka, demolice, vila, dělník, Jiří Konečný, Česká pirátská strana, Ministerstvo kultury České republiky, Národní památkový ústav, Hlinky, Itálie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta Timko

stále se brečí kolik toho bývalý režim zničil atd. ,ale rozhodně jsou břídilo oproti těm všem po 89 tolik zničených budov, zámků ,Lázní to by záviděl i Král kazisvět 6 každý si tady dělá co chce nerespektují se zákazy ,které se najednou zase povolují až se začnou všechny tyhle zločiny odhalovat pak bude asi dost politiku v base ,ale ta snaha o vyšetření těchto svinstev jaksi není

Středa, 3. března 2021, 21:16Odpovědět

Pavel Kozelský

Holota jedna nezodpovědná, soudně vyvlastnit bez náhrady.

Středa, 3. března 2021, 14:07Odpovědět

Noví majitelé i přes zákaz nelegálně demolují historickou památku z 19. století  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.