Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hradě Veveří restaurují unikátní nástěnné malby

Na hradě Veveří, který se tyčí nad Brněnskou přehradou, se pustili do restaurovaní unikátních nástěnných maleb z 18. století. Nachází se v místnosti hradního paláce. Po dokončení prací uvidí umělecké výtvory také návštěvníci při prohlídkových okruzích.

S obnovováním dekorativních maleb se začalo v jednom z nejznámějších hradních areálu v Česku loni v létě. Restaurování umělecké výzdoby, jež pochází patrně z konce 18. století, ovšem není vůbec jednoduché. Zvláště odstranění horních nátěrů překrývajících celoplošnou malbu je pro odborníky skutečný oříšek. 

V současné chvíli probíhá celoplošný odkryv maleb, vyrovnávání peků a jejich příprava na retuš. Pokud půjde vše podle harmonogramu, počátkem června 2021 budou práce dokončeny,“ popsala současný stav prací kastelánka a správkyně hradu Veveří Lenka Uedlová.

Rokokové malby, na nichž jsou nejčastěji zobrazeny drobné lidské postavy a venkovská krajina, se nachází prakticky na všech stěnách místnosti. Nejde však fresku, tedy o malbu do vlhké omítky, ale spíše je podle expertů technika tempera. Po dokončení restaurátorských prací se malby stanou součástí prohlídkových okruhů.  

Vrací ztracený lesk

Obnova unikátních historických maleb je další stavební akcí, kterou se památkáři snaží vrátit hradu Veveří někdejší význam. Bývalé sídlo moravských markrabat a unikátní architektonická památka dlouhé roky chátrala. V roce 1999, kdy si jej převzal Národní památkový ústav, se nacházel doslova v žalostném stavu. Objekt byl v podstatě vybydlený a bez mobiliáře. Poškodily jej také stavební zásahy z minulého století, kdy měl být přestavěn na kongresové centrum. V posledních letech se památce daří vracet ztracený lesk. Loni například hrad dokončil opravu střech a další práce budou následovat. S některými už navíc začalo.

Nadále se upravuje se prohlídková trasa, obnovují se některé místnosti a pracuje se na páteřním elektrickém rozvodě,“ uvedla Uedlová. Kastelánka rovněž věří, že s novou turistickou sezonu, jež startuje zpravidla na jaře, dovolí situace přivítat na hradě i návštěvníky. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hrad Veveří.cz

Štítky Veveří, Hrad, Cestování, Brno, Památka, Hrad Veveří, nástěnná malba, Brněnská přehrada, Česko, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Veveří restaurují unikátní nástěnné malby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.