Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dům umění města Brna slaví 110. výročí, budovu ozdobila obří olejová skvrna z PET lahví

Dům umění města Brna dnes představil umělecké dílo Terezy Holé a Hynka Skotáka, který připomíná olejovou skvrnu. Stejnojmenné dílo (OIL ON HOUSE) autoři vytvořili z více než 50 000 lístků z více než 6000 kusů PET lahví, instalace je součástí aktuální výstavy Tady a teď!. Výstava vznikla k příležitosti 110 let od založení Domu umění.

Brněnský Dům umění letos oslaví 110. výročí od jeho založení. Uspořádal proto výstavní projekt Tady a teď, jehož součástí je i instalace umělecké dvojice Terezy Holé a Hynka Skotáka. Dílo nese název Oil on House a má připomínat obrovskou olejovou skvrnu na budově na Malinovského náměstí. Kvůli koronavirovým opatřením je Dům umění pro veřejnost uzavřen, olejová kapka bude první viditelnou součástí projektu.

Jelikož kulturní instituce zůstávají dlouhodobě uzavřené, rozhodli jsme s některými díly vstoupit i do veřejného prostoru a aspoň trochu tak výstavu otevřít veřejnosti.“ popisuje záměr umělců mluvčí Domu umění Anna Kvášová.

Pro materiál umělci museli i do popelnice

Autoři instalaci vytvořili z více než 50 tisíc lístků vyrobených z 6 tisíc kusů PET lahví, které jim k uměleckému projektu věnovala blíže nejmenovaná spalovna. Některé konkrétní kousky ale autoři museli získávat přímo z popelnic. Již zmíněná instalace představuje zvětšeninu olejové skvrny a cílem je upozornit na otázky z oblasti ekologie a ochrany životního prostředí. 

Ekologické umění

Právě tématem ekologie se dvojice Tereza Holá a Hynek Skoták dlouhodobě věnuje je pro ni typické a prostupuje celou výstavou. Kurátorkami projektu jsou Jana Písaříková a Marika Svobodová. Krom terezy Holé a Hynka Skotáka přispělo svými díly 56 brněnských umělců včetně legend jako jsou TIMO, který se věnuje streetartu, nebo Vendula Chalánková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky Dům umění, výstava, instalace, olej, ekologie, umění, dům, Brno, projekt, umělecké dílo, Vendula Chalánková, Jana Písaříková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům umění města Brna slaví 110. výročí, budovu ozdobila obří olejová skvrna z PET lahví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.