Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno chce kvůli úsporám převést Národní divadlo pod ministerstvo, to o tomto kroku zatím neví

Vedení města Brna přišlo s návrhem, jak ušetřit městské kase značné finance v těchto nelehkých časech a uvažuje o přesunu správy Národního divadla pod ministerstvo kultury. Ministerstvo však odmítá, že by o tomto návrhu bylo oficiálně informováno.

Plán o změně zřizovatele není novinkou

Plán o převedení divadla jako městskou příspěvkovou organizaci pod správu ministerstva kultury není žádná nová věc pro vedení města Brna. Staronový plán o převodu divadla oprášila primátorka Markéta Vaňková minulý týden na videokonferenci s jihomoravskými zastupiteli.

„O výrazném zlepšení systému vícezdrojového financování kultury obecně, o zákonu o veřejných kulturních institucích a případně o variantě převodu Národního divadla Brno pod Ministerstvo kultury jsem mluvila během působení ve funkci primátorky s oběma ministry kultury, tedy s pány ministry Staňkem a Zaorálkem. V obou případech ale bylo jejich stanovisko takové, se pravděpodobně pro takové řešení nenajde politická vůle,“ sděluje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Ministerstvo kultury t tomto podnětu zatím neví a uvádí, že nebylo oficiálně osloveno vedením města. „Paní primátorka města Brna s námi o svých představách doposud nehovořila, ale určitě se diskusi s ní nevyhýbáme. Nicméně my chceme řešit podporu regionálních divadel jako celek, nikoliv z toho vybírat jedno či dvě divadla. Proto představu, kterou zatím paní primátorka prezentuje do médií, nevidíme jako úplně reálnou,“ uvádí tisková mluvčí ministerstva kultury Petra Hrušová.

Vedení města také uvažuje nad změnou zákona, který by takový převod umožnil. V tomto ohledu se obrací na zákon, díky kterému přešla správa Úrazová nemocnice v Brně ze státu pod statutární město Brno. „Pomocí poslanecké iniciativy je možno předložit Poslanecké sněmovně ČR zákon o převodu Národního divadla Brna a Národního divadla moravskoslezského pod správu státu. S tímto záměrem byli jihomoravští poslanci seznámeni a nyní se bude dále rozvíjet diskuze, jak by měl daný zákon přesně znít,“ sděluje mluvčí města Brna Hana Hlavínová.

Do jednání se zapojila i Ostrava

Při jednání postupu převodu divadla na stát se také brněnská primátorka obrátila na ostravský magistrát, který spravuje Národní divadlo moravskoslezské. Podle ostravského primátora Tomáše Macury myšlenka financování národního divadla v Brně a Ostravě státem není nová. „Jde o špičkové vícesouborové instituce, jejichž kvalita a význam je výrazně nadregionální, čemuž odpovídá i jejich rozpočet,“ vysvětluje primátor Ostravy Tomáš Macura.

Ostravský primátor se však k myšlence změny zřizovatele staví obezřetně. „Obecně myšlenku významnější odpovědnosti státu za financování Národního divadla moravskoslezského podporujeme, ale za stejně potřebné považujeme garance udržení umělecké kvality divadla a nezužování záběru jeho činnosti. V tomto smyslu budeme ještě diskutovat nejenom na úrovni vedení města a s našimi brněnskými kolegy, ale samozřejmě i s kulturní obcí,“ dodává Macura.

Snížení finanční zátěže pro městskou kasu

Kdyby Národní divadlo Brno přešlo pod správu státu, město by ušetřilo velké finance. Vaňková také doufá, že s novým návrhem se otevře diskuze o možností vícezdrojové financování a zdroje budou více vyrovnané, než je tomu doposud.

„Regionální divadla jsou v současnosti z geografického hlediska financována z devadesáti procent městy, ze tří procent kraji a ze sedmi procent státem. Národní divadlo Brno dostalo na rok 2020 z Programu státní podpory profesionálních divadel 30 milionů korun, zatímco schválený příspěvek z úrovně města je 479 milionů. A to v těchto číslech nejsou zahrnuty opravy a investice realizované městem: např. oprava Janáčkova divadla v letech 2017–2019 vyšla 636 milionů bez DPH. A dřívější rekonstrukce Reduty stála 370 milionů,“ dodává Hlavínová.

Podle ministerstva kultury se podíl státu na financování divadel již druhým rokem dostává na jedenáct procent spoluúčasti. Případná další navýšení tohoto programu se budou odvíjet od průběhu pandemie v nastávajícím období. „Ministerstvu kultury se v rámci vyjednávání o rozpočtu podařilo navýšit Program státní podpory profesionálních divadel, stálých symfonických orchestrů a pěveckých sborů z původně plánovaných 160 milionů na 400 milionů korun,“ dodává Hrušová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ndbrno.cz

Štítky Brno, divadlo, převod, zákon, finance, primátorka, ministerstvo, Národní divadlo Brno, Ministerstvo kultury České republiky, radnice, Markéta Vaňková, Tomáš Macura, Ostrava, primátor, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce kvůli úsporám převést Národní divadlo pod ministerstvo, to o tomto kroku zatím neví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.