Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Brněnští strážníci nahráli s herci Městského divadla jedinečné CD s koledami. Chtějí pomoci nemocným dětem

Brněnští strážníci se rozhodli udělat tyto Vánoce skutečně neobyčejné. Ve spolupráci s herci Městského divadla Brno Alenou Antalovou a Petrem Gazdíkem se jim podařilo nahrát CD s vánočními koledami. Jedinečné album má podpořit nemocné a postižené děti, na které výtěžek z prodeje půjde. Koledy se objeví i v rádiích.

Už od června pracují strážníci i pracovníci městské policie spolu s hezci z Městského divadla Brno na unikátním CD s názvem Křídla úsměvu. Na něm je devět písní, které všichni dobře znají. Jedná se o výhradně české koledy, aby si je mohl zazpívat úplně každý. Nechybí tedy Narodil se Kristus Pán, Jak jsi krásné neviňátko ani Veselé vánoční hody.

Část nákladu alba míří k organizaci Velvet smile, která v Brně podporuje vážně nemocní a hendikepované děti nebo oběti domácího násilí. Výtěžek z vánočního alba tak pomůže hradit rehabilitace nebo zdravotní pomůcky. 

„Podle mého názoru je to unikát, jaký celorepublikově nemá obdobu. Je krásné, že městská policie přišla s tak hezkým nápadem, který ve svém důsledku pomůže dětem například s mozkovou obrnou, poruchami autistického spektra nebo kombinovaným postižením. Mám obrovskou radost,“ říká Věra Kadlecová, ředitelka organizace Velvet Smile. 

Městská policie vytvořila unikát

Alena Antalová s Petrem Gazdíkem nazpívali koledu Půjdem spolu do Betléma společně se sborem zaměstnanců městské policie. Pro závěrečnou Tichou noc utvořili trio s vedoucím tiskového oddělení brněnských strážníků Jakubem Ghanemem. 

„Přejeme si, aby k rodinám dolehlo, že na ně myslíme, podporujeme je a nejsou ve svém boji samy. Věřím, že je poslech rozveselí a rozjasní jim vánoční svátky. Velmi mě těší, že se tento naprosto netradiční počin vydařil a všem, kdo se o to zasloužili, patří mé srdečné poděkování a úcta,“ podotýká Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Na přebalu CD pracovala brněnská autorka Jana Kačmárová, která vytvořila ilustraci peříček. Ty mají odkazovat na název Křídla úsměvu a zároveň odkazovat na anděly, které si s Vánocemi spojuje. Paralela se váže i k práci strážníků, kteří pomyslně berou děti pod svá ochranná křídla. „Moc se mi líbí, kolik lidí se dokázalo spojit, aby CD vytvořili a udělali někomu radost. Věřím, že koledy vykouzlí mnoho úsměvů na rtech. S tímto záměrem vznikaly i ilustrace přebalu,“ popisuje výtvarnice.

Úsměv se má rozletět mezi potřebné

Strážníci si název k albu vypůjčili právě od charitativní organizace Velvet Smile. Svým zpěvem chtějí dát strážníci obrazně úsměvu křídla a rozeslat ho i mezi ty, kterým se ho v životě mnoho nedostalo - k dětem i dospělým, kteří o ně pečují. I snášející se peříčko na titulní straně má, ne náhodou, tvar úsměvu.

Sedm koled je již čistě v podání pracovníků MP Brno. Mezi interprety jsou členové pěších hlídek i autohlídek, vedoucí služeben, obsluha kamerového systému, strážníci takzvané dozorčí služby, pracovnice ostrahy objektů, specialisté na prevenci a tiskové oddělení. Všichni účastníci se zapojili bez nároku na honorář.

„Pozoruhodné na tomto albu je, jak je po všech stránkách ‚brněnské‘. Naši strážníci pomáhají svým nápadem dětem, o které se stará organizace působící v Brně. K městské policii se přidali herci z Městského divadla Brno, nahrávku vytvořili v Divadle na Orlí, CD doplnili o krásnou ilustraci místní výtvarnice. K dokonalosti zbývá už jen to, aby se projekt dostal do brněnských domácností a zpříjemnil lidem nadcházející advent – a to nejen hudbou, ale i hezkým pocitem z dobrého skutku,“ říká Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

CD si může zakoupit každý

Album bude pro všechny zájemce k objednání na emailu darek@velvetsmile.com. Po rozvolnění mimořádných opatření bude CD k dostání i na pokladnách Městského divadla Brno v Lidické ulici.

„Brněnská městská policie se věnuje už řadu let mnoha dobročinným aktivitám, kdy zaměstnanci hromadně darují krev, přispívají na vybavení pro předčasně narozená miminka a hradí rehabilitace i zdravotní pomůcky nemocným či postiženým dětem. Tentokrát jsme chtěli pomoci nejen materiálně, ale aby náš dárek dělal radost třeba i každý rok.“ říká mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

„Část nákladu poslouží jako vánoční prezentační předmět městské policie. Je to mnohem osobnější než obvyklé reklamní předměty z katalogů,“ podotýká Luboš Oprchal. Městská policie Brno bezplatně uvolní vybrané koledy i pro rozhlasové stanice, které tak získají možnost přehrávat je ve vysílání a podpořit tak celý charitativní projekt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MPB

Štítky koledy, mpb, strážníci, Vánoce, pomoc, děti, charita, vánoční koledy, obecní policie, Brno, Městské divadlo Brno, Petr Gazdík, Alena Antalová, smil, advent, Markéta Vaňková, Věra Kadlecová, rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnští strážníci nahráli s herci Městského divadla jedinečné CD s koledami. Chtějí pomoci nemocným dětem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.