Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bubnovat a přitom nerušit. Hudebníci shání peníze na odhlučněnou tělocvičnu v centru Brna

„Tělocvična v centru Brna je sen. Vylepšit ji ale tak, aby byla použitelná pro jakoukoliv sportovní, taneční či hudební aktivitu, je sen ve snu,“ uvádí skupina nejenom bubeníků na webové stránce Startovač.cz, což je to platforma umožňující financování projektů. A jedním takovým je právě Vyladěná tělocvična – skupina čtyř komunit, která chce zrekonstruovat tělocvičnu v centru Brna. S jedním z jejich zástupců Jakubem Škrhou jsme udělali rozhovor.

Čeho chcete dosáhnout v projektu Vyladěná tělocvična?

Jde nám o to, abychom v centru města podpořili kulturu a sport. Chceme vytvořit odhlučněnou a vybavenou tělocvičnu a sál, ve kterém najdou útočiště děti, sportovci, muzikanti a tanečníci. Takový sál v centru Brna chybí a pro svoji lehkou dostupnost přiláká nové zájemce a příznivce kultury a sportu.

Na webu píšete, že jste 4 různé komunity. Jaké máte na mysli?

Ano, spojili jsme se 4 komunity, které tělocvičnu využívají. Je to Základní škola Ježek bez klece, bubenická škola samby Escola de Samba Brno, profesionální bubenická show Ritmo Factory a velká komunita Acroyogy.

Základní škola Ježek bez klece – to není klasická základka, že?

Ne, je to soukromá škola pro žáky prvního a druhého stupně, kde kladou velký důraz na svobodu, vůli a přání dětí. Není to ta klasická základka, kde se učíte češtinu, matiku, přírodopis a další předměty po 45minutových blocích, ale tempo a plán je vždycky určený dětmi.

A Acroyoga? O co v tomto druhu jógy jde?

Je to komunita, která sdružuje desítky příznivců tohoto párového sportu, založeného na komunikaci ve fyzicky náročných polohách. Tato komunita funguje již pět let a její členové by se rádi dostali na novou úroveň náročnosti –⁠ chtějí akrobatické kousky provádět vysoko nad zemí. K tomu potřebují nainstalovat na strop závěsné zařízení k bezpečnému jištění.

Kolik peněz teda potřebujete vybrat?

Rozpočet na odhlučnění a vybavení je 250 000 Kč. Náklady jsou reálně mnohem vyšší, hodně věcí a práce budeme dělat svépomocí a z vlastních úspor.

A kolik vám ještě chybí?

Zatím nám chybí 150 000 Kč.

Máte nějaké pro vás známé sponzory, nebo se jedná spíše o podporovatelé z široké veřejnosti?

Velké sponzory nemáme. Chceme proto oslovit širokou veřejnost o podporu. Máme internetovou kampaň na veřejnou sbírku, každý může přispět a vybrat si svoji odměnu, kterých je mimochodem spousta a jsou opravdu zajímavé pro všechny.

O jaké odměny se jedná?

Každá odměna záleží na tom, kolik přispějete. Máme tady menší odměny typu korektury textu, složení originální básně podle vašeho přání či lekci párové acrojógy. Potom máme i větší odměny, jako je například fotokonzultace, jak vybrat správnou techniku na focení, lekce parkouru anebo vám španělská umělkyně něco vytetuje. Odměn je opravdu spousta a myslím, že si každý přijde na své.

Na webu zmiňujete, že chcete tělocvičnu odhlučnit. Stěžoval si někdo z okolí na hluk?

Ano, to byl pro nás hlavní impuls. Chceme mít dobré vztahy se sousedy. Bohužel i jedna zkouška bubenické školy samby jednou týdně je pro někoho velkým problémem a my chceme problémy řešit. Chceme tělocvičnu odhlučnit a vytvořit tak sál, ve kterém budou moci zkoušet i velké hudební soubory, a zároveň to bude tělocvičnou pro sportovce.

Pokud by se vám nepodařilo vybrat dostatečný obnos peněz, co budete dělat dál?

Budeme se muset přesunout někam jinam. V centru města není reálné zůstat. V Brně chybí takovýto kreativní prostor, ve kterém můžou fungovat hudební subjekty, aby nikoho nerušily v okolí. Nezbývá nic jiného než se přesunout do továrních areálů na kraji města, což není žádné lákavé prostředí.

Jakých akcí se účastníte?

My Escola de Samba Brno a Ritmo Factory se účastníme různých festivalů, městských slavností, plesů, oslav, pořádáme workshopy a mnohé další. Fungujeme tři roky a máme za sebou už hodně akcí. Jsme tak dost aktivní v oblasti kultury.

Naposledy to byl Brasil fest? Jak se vám líbil? 

Brasil Fest Brno byl opravdový zázrak. Vzhledem k rozpočtu a podmínkám, které jsou pro pořadatele a umělce teď hodně náročné, se povedlo něco skvělého. A ocenila to právě i široká veřejnost, lidí byla spousta a byla opravdu skvělá atmosféra, jako Rio de Janeiro v Brně.

Jaké byly ohlasy?

Ohlasy jsou jen pozitivní. Festival byl mezinárodního charakteru, chodí nám gratulace z různých koutů Evropy, a i z Brazílie. Už teď se všichni těší na další ročník.

Máte nějakou naplánovanou akci v brzké době?

Hned tento čtvrtek v divadle Husa na Provázku od 17:30 s Ritmo Factory. A v ten samý den se studenty z Escola de Samba Brno na Iberica Gastronomica na nádvoří Staré Radnice. Určitě se přijďte podívat, bude to stát za to.

Hlásí se vám hodně lidí, že by se k vám chtěli připojit?

Ano, po Brasil Fest Brno jsme přibrali nové studenty a všichni teď pilně cvičíme na další koncerty.

A může si k vám přijít zabubnovat úplně každý? I když je třeba bez talentu a citu pro rytmus?

Ano, přijít může opravdu každý. Všichni naši studenti začínali od nuly a neměli s tím žádné zkušenosti. A o cit pro rytmus se nemusíte bát, my ho ve vás probudíme.

Jste spíše mladý kolektiv, nebo máte lidi ze všech možných věkových kategorií?

Najdete mezi námi všechny věkové kategorie, mladší i starší, brněnské i mimobrněnské a také k nám chodí cizinci žijící v Brně, kteří se tak lépe adaptují do nového prostředí. Jsme zkrátka otevření úplně všem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vyladěná tělocvična

Štítky startovač, vyladěná tělocvična, rozhovor, Brno, komunita, peníze, kultura, Divadlo Husa na provázku, Evropa, Brazílie, Rio de Janeiro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bubnovat a přitom nerušit. Hudebníci shání peníze na odhlučněnou tělocvičnu v centru Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.