Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Radiohead nebo klasika? Balet Národního divadla představí dvě zpracování Shakespearova Romea a Julie

PR článek

Balet Národního divadla Brno uvede v srpnu dva velmi odlišné balety vycházející ze stejného příběhu. Dáte přednost modernímu tanci na hudbu slavné rockové kapely Radiohead nebo neoklasické verzi na nádhernou Prokofjevovu hudbu? Celosvětově známý balet Edwarda Cluga Radio and Juliet budou moci diváci vidět poprvé v České republice 8. srpna v Mahenově divadle, dále pak v reprízách 9. a 10. srpna. Naopak reprízy loňské premiéry neoklasického baletu Romeo a Julie odtančí Balet NdB v Janáčkově divadle a lístky budou výjimečně za speciální letní ceny!

Bohatá historie baletního Romea a Julie v Brně

Taneční zpracování Shakespearova dramatu je velmi oblíbené, ale málokterý baletní soubor se může pochlubit skutečností, že uvedl ve své historii ve světové premiéře dílo, které se stalo jedním z nejhranějších baletů na světě. Prokofjevovo baletní drama Romeo a Julie mělo světovou premiéru v Národním divadle Brno v roce 1938 v choreografii legendy brněnského baletu Iva Váni Psoty. Balet NdB takovýto titul má a právem i povinností patří k nejuváděnějším v jeho repertoáru, vždyť aktuální uvedení je již sedmou premiérovou inscenací od roku 1938. Díky oblíbenosti baletu Romeo a Julie mnozí proslulí choreografové vytvořili během 20. století legendární inscenace hrané po celém světě dodnes.

Důvod, proč tomu tak je, lze hledat nejen ve věčně rezonujícím tématu tragické lásky, ale i v nádherné hudbě Sergeje Prokofjeva, která je považována za jeden z nejkrásnějších baletních opusů vůbec. A brněnská inscenace? Je klasická ve svém obsahu. Je příběhem mládí, prvního vzplanutí a vášně. Příběhem o rozdělení společnosti na my a oni, o souboji snu a reality, o tíze společenských konvencí a nesmrtelnosti touhy a lásky. Záměrem tvůrců bylo zpracovat předlohu do tanečně současného tvaru, aktuálního, rezonujícího se vkusem dnešního baletního diváka.

Shakespearovský příběh na hudbu od Radiohead

Naproti tomu moderní balet Radio and Juliet je spojením něčeho, co by si málokdo uměl představit. Choreograf Edward Clug je tvůrcem s evropským renomé a ani brněnskému publiku není jeho choreografická tvorba neznámá. V roce 2017 hostoval jeho domovský soubor Balet Maribor v Janáčkově divadle s inscenací Peer Gynt.

Do repertoáru Národního divadla Brno nyní přibude jeho titul Radio and Juliet, který od své premiéry v roce 2005 slavil úspěchy na mnohých turné ve více než dvaceti zemích světa. Radio and Juliet je netradičně zpracovaný shakespearovský příběh nejznámějších veronských milenců na hudbu Radiohead, jedné z nejúspěšnějších rockových kapel současnosti.

Můžete si být jistí, že jste nikdy tímto způsobem neposlouchali Radiohead a nikdy takto neviděli Romea a Julii – elegantní pohybová estetika, neobvyklá pohybová plasticita Edwarda Cluga a jako působivá scénická dekorace skvělý světelný design a videoprojekce. Netradiční pojetí shakespearovské lovestory pro jednu tanečnici a šest tanečníků choreograf rozehrává myšlenkou: Co když se Julie rozhodne nezemřít? Probouzí se vedle ležícího Romea a retrospektivou si připomíná všechny události, které ji přivedly až do hrobky.


Radio and Juliet

8. / 9. / 10. srpna 2020 v Mahenově divadle

Romeo a Julie

12. / 13. / 17. srpna 2020 v Janáčkově divadle

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ndb, Národní divadlo Brno, balet, romeo, julie, Romeo a Julie, hudba, William Shakespeare, premiéra, Radiohead, Janáčkovo divadlo, Sergej Sergejevič Prokofjev, Mahenovo divadlo, Česko, Ivo Váňa Psota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radiohead nebo klasika? Balet Národního divadla představí dvě zpracování Shakespearova Romea a Julie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.