Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Fašank roztančil Brno

Ostatkový průvod s muzikou, taneční vystoupení a tradiční masky. Foklorní soubory v krojích a masopustních převlecích prošly Brnem a roztančily Palác Šlechtičen, Dům pánů z Lipé a Alfa pasáž. Pochod zakončila beseda za doprovodu cimbálu.

Brnem procházelo několik folklorních souborů

Skupiny tanečníků procházely Brnem a kromě krojů byly k vidění i tradiční masky šaška, kněze, medvěda a dalších zvířat. V Paláci Šlechtičen, Alfa pasáži a Domě pánů z Lipé se jednotlivé skupiny průvodu vždy zastavily a předvedlt taneční vystoupení doprovázené dechovou hudbou, mimo jiné i tradiční fašankový šavlový tanec. 

Beseda u cimbálu

Průvod se nakonec vrátil k Paláci šlechtičen, kde předvedly soubory závěrečné vystoupení. Oslavy se však neomezily na prostory paláce - tanečníci a muzika si krátili čekání tancem a zpěvem po celé šíři ulice Kobližné. Na místě návštěvníci mohli ochutnat masopustní koblihy, masové talíře a nechybělo ani víno. Po skončení tanečních vystoupení se otevřel parket pro veřejnost a k tanci zahrála cimbálová muzika. 

Masopust má tradici už ve starověku

Fašank je na Moravě dávnou tradicí. Masopustní oslavy mají původ už ve starořeckých a římských oslavách boha Dionýsa, ale u nás se ustálily především jako oslava blížíciho se jara a poslední šance poveselit se před začátkem čtyřicetidenního půstu. Tanečníci v maskách měli přinést štěstí, zdraví a bohatou úrodu na polích i dobytka. Nejoblíbenějšími maskami byl medvěd a koníček, představující symboly plodnosti. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Jelínková, Sabina Žilková

Štítky masopust, folklor, tanec, masky, Brno, maska, taneční vystoupení, Palác šlechtičen, slavnost, Lipá, Dům pánů z Lipé, Dionýsos, kroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Fašank roztančil Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.