Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do Brna míří jazzové legendy. Takový program se již nebude opakovat, říká o Sono Swing Gala Jan Smigmator

PR článek

V sobotu 29.2.2020 se uskuteční opět velký brněnský swingový večer za účasti Jana Smigmatora, orchestru Felixe Slováčka a jeho hostů. Na prvním Sono Swing Gala se představil britský swingař Mitch Winehouse, tentokrát program nabídne vystoupení sesterského dua Martha a Tena, legendy s výrazně znělým hlasem Hany Ulrychové, brněnských ikon jazzu Mojmíra Bártka, Milan Kašuby.

Program večera sestavil Jan Smigmator, zpěvák, moderátor a dramaturg pořadu Klub Evergreen na ČRo Dvojka. V roce 2015 uvedl v život mezinárodní hudební projekt Sinatrology, který byl jednou z největších oslav 100. výročí narození zpěváka a herce Franka Sinatry na světě.

V doprovodu velkých big bandů nebo svého Swinging Quartetu koncertuje doma i v zahraničí. Felixe Slováčka, se kterým Smigmator spolupracuje, není potřeba dlouze představovat - představuje totiž na české hudební scéně špičku mezi hráči na klarinet a saxofon. Působil v orchestru Karla Vlacha a po boku Karla Gotta dlouhá léta v hvězdném orchestru Ladislava Štaidla, hostoval v orchestru Gustava Broma a úspěšně koncertoval také v zahraničí. Do jeho stálého repertoáru patří díla jak z oblasti klasické hudby, tak i jazzu a popu. Jako sólový hráč získal již mnoho cen na mezinárodních soutěžích. Svoji hudební mnohostrannost vždy prokazoval také jako skladatel a od roku 1983 jako šéfdirigent Big Bandu Felixe Slováčka.

Sesterské duo zpěvaček řeckého původu Martha a Tena Elefteriadu pochází z rodiny řeckých emigrantů, jež uprchla z Řecka kvůli občanské válce a usadila se v roce 1950 v někdejším Československu. Koncem 60. let se sestry seznámily s kytaristou Alešem Sigmundem, který je přizval ke spolupráci v kapele Vulkán, v té době ještě se sourozenci Ulrychovými. Ti zakrátko odešli do kapely Atlantis a Aleš Sigmund se tak věnoval pouze dvojici Martha a Tena, kterým vytvořil autorské zázemí. Jejich první nahrávky pocházejí z roku 1968. V roce 1970 vydaly u vydavatelství Panton svoji první samostatnou dlouhohrající desku Dál než slunce vstává. Od té doby jsou obě sestry stálicemi české populární hudby. Za dobu svého působení zde spolupracovaly s celou řadou renomovaných umělců. V současné době se věnují zejména interpretaci řeckých lidových písní a výuce řeckých tanců.

Hana Ulrychová již od dětství účinkovala v pěveckých sborech, později spolupracovala se skupinou Bluesmeni, s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu či s brněnským Orchestrem Gustava Broma. Nejvíce se však proslavila spolu se svým bratrem Petrem, s nímž prošla kapelami Vulkán a Atlantis, a v roce 1974 založili skupinu Javory. Mezi výrazné desky Ulrychových patří Nikola Šuhaj Loupežník ze 70. let, natočená ve spolupráci s jazzovým Orchestrem Gustava Broma.

Poslední volné vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketmaster a Goout.


Sono Swing Gala II.

Jan Smigmator, Martha a Tena, Hana Ulrychová (Javory), RTV Big Band Felixe Slováčka a hosté

29.2.2020 od 19:30 hodin, Sono Centrum

Ohodnoť článek

Štítky sono swing gala, swing, Jan Smigmator, Felix Slováček, Tena Elefteriadu, Brno, orchestr, Hana Ulrychová, hudební skupina, Mojmír Bártek, Mitch Winehouse, Milan Kašuba, Gustav Brom, Frank Sinatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna míří jazzové legendy. Takový program se již nebude opakovat, říká o Sono Swing Gala Jan Smigmator  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.