Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v Brně ve středu utvoří řetěz rukou, připomenou tak rok 1989

Brňáci znova spojí ruce a vytvoří lidský řetěz. Dne 26. listopadu 1989 se na náměstí Svobody sešli lidé, aby lidským řetězem spojili toto náměstí s vězením v Bohunicích, kde byl vězněn disident Petr Cibulka. Společně Brno, studentské sdružení Brněnský sedmnáctý a Paměť národa si tuto událost zítra opět připomenou a akci zopakují. Spojovat se tentokrát bude náměstí Svobody a Malinovského náměstí.

Brno si znova připomene řetězem z rukou podporu disidentů v roce 1989. Před třiceti lety se kvůli komunisty ovládaným sdělovacím prostředkům do Brna dostala zpožděně informace o pražských událostech. Hned dvacátého listopadu se proto uskutečnila demonstrace i v Brně. Toto méně zmiňované datum si tak Brňáci připomenou ve stejný den o tři dekády později. 

Řetěz z rukou i prostesty dostaly z vězení Cibulku

Gesto solidarity s politickými vězni, mezi kterými byl i přes rok vězněný disident Petr Cibulka, si Brňáci připomenou rekonstrukcí lidského řetězu z 26. listopadu. Řetěz byl tehdy několik kilometrů dlouhý a poskládaly jej držením za ruce tisíce lidí. Pod heslem Za ruce kolem Brna tak propojili náměstí Svobody se zmiňovanou věznicí, kde si Cibulka odpykával trest za vydávání hudby a literatury v samizdatu. Toho následně pracovníci věznice vyhodili před bránu. Dav jej pak na ramenou donesl přímo na tribunu náměstí Svobody. 

Rekonstrukce lidského řetězu povede na Malinovského náměstí

Letos se řetězem z rukou bude spojovat náměstí Svobody s Malinovského náměstím. Řetěz povede skrz speciálně nasvícenou ulici Kobližnou a na konci trasy bude účastníky čekat pódium, kde proběhne bohatý kulturní program. Chybět nebudou ani audiovizuální instalace a pamětníci jako Roman Švanda, Břetislav Rychlík či Simona Hradílková.

Oslavy 30. let svobody trvají už od neděle

Oslavy svobody, které byly 17. listopadu zahájeny festivalem Brněnský sedmnáctý, zahrnují výstavy, projekce, happeningy i koncerty. Brněnské oslavy 30. výročí Sametové revoluce připravují ve spolupráci spolek Společně Brno, studentské sdružení Brněnský sedmnáctý a v rámci kampaně #NEZAPOMEŇME BRNO organizace Paměť národa Jihomoravský kraj.

Oslavy zakončí velkolepý koncert

Oslavy třicet let svobody v Brně uzavře akce Velvet Club Revolution. Podobně jako řetěz z rukou bude i hned sedm hudebních klubů v Brně propojeno speciálním programem, kde vystoupí celá řada interpretů.  Dopravu mezi kluby zajistí speciální autobusová linka. Vstupné do všech klubů je jednotné - symbolických sto korun. Seznam zapojených klubů a hudební program každého z nich najdete na webových stránkách GotoBrno.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Masarykovy univerzity

Štítky řetěz, náměstí svobody, 1989, Cibulka, nezapomeňme Brno, Brno, Petr Cibulka, Sametová revoluce, Paměť národa, Brno-Bohunice, Malinovského náměstí, Břetislav Rychlík, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně ve středu utvoří řetěz rukou, připomenou tak rok 1989  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.