Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se může chlubit jediným voicebandem v Česku. Nyní přichází s dlouho očekávanou premiérou

Co vznikne, když se spojí recitace se sborovým zpěvem? Unikátní propojení hudby a poezie je doménou divadelní disciplíny voiceband. V Česku existuje jediný soubor, který se tomuto fenoménu věnuje - brněnský ÚstaF-voiceband.cz. Zapomeňte ale na nudné recitace. Jejich vystoupení jsou něco mezi divadlem a koncertem. V pátek 8. listopadu představí dlouho očekávanou premiéru představení Na staré fotce, která bude zároveň jedním z prvních divadelních kusů na nově vzniklém brněnském poli performativního umění zvaném Terén.

Profesionální soubor amatérů a amatérský soubor profesionálů žijících voicebandem, divadlem poezie, slovem a hlasem v něm představí zpracování Pernambuca od Ivana Wernische, v jehož pohádkově imaginativním světě je možné úplně všechno.

Básník Ivan Wernisch se narodil roku 1942 v Praze a je autorem několika desítek básnických sbírek, z nichž ta první, Kam letí nebe, vyšla v roce 1961. Je editorem šesti básnických antologií a překladatelem německé, vlámské a ruské poezie. Jeho poezie se vyžívá v literárních stylizacích a mystifikacích, které stírají hranici mezi realitou a fantazií. Dnes žije v ústraní…

Legendární voicebandové uskupení ÚstaF-voiceband.cz ve svém představení Na staré fotce vycházejícím ze sbírky Pernambuco vplouvá do bouřlivých vod i tajemných hloubek oceánu poezie Ivana Wernische, kde se tragické stává groteskním a chapadla krakenů absurdity lechtají bránice i mozkové zavináče.

„Víme, že ve změti chaluh a lastur nakonec najdeme perlu a v mlžném oparu již tušíme zemi. Objevujte s námi – vlna za vlnou … na jeden nádech … vlna za vlnou … co nejdéle … vlna za vlnou … co nejdál,“ zní jejich pozvání.

Dětství a válka, strach a zvědavost

Spolek pracoval na představení od srpna 2018. Nyní předkládá divákovi vybrané básně ze sbírky Pernambuco. Přetváří je do specifické formy voicebandu a interpretuje je po svém. Stejně jako je tomu v původních textech sbírky, také inscenace nabídne divákovi rozličná, někdy až protichůdná témata a emoce.

Dětství vs. válka, strach vs. zvědavost, radost vs. smutek a mnohá další, která nejen na jevišti, ale také v sobě, během představení objevíte. Těšit se můžete na poezii na divadle, se všemi aspekty, které divadlo nabízí. Na poezii doplněnou o projekce anonymních černobílých fotek, které připravily studentky ŠUŘ. Na projekci vzpomínek, které působí spíše svou atmosférou než vlastním obsahem. Teprve až v hlavě konkrétního diváka nabývá mlhavá vzpomínka jasnějších obrysů. 

Více než dvacetiletá historie brněnského voicebandu

Divadelní spolek ÚstaF-voiceband.cz vznikl v roce 1997 v Brně-Komíně na Gymnáziu Pastviny pod vedením Zdeňka R. Šturmy. Následně se pole působnosti jeho i souboru přesunulo na Gymnázium Křenová, které spolek zaštiťuje dodnes. Za dobu fungování souboru se podařilo uskutečnit několik dnes již legendárních koncertních i scénických představení (The Best of Voiceband, inscenace Brna, Jsi proklat, majiteli, Ky-ky-ti-ce-ce aj.).

Spolek spolupracuje s brněnským Hadivadlem (představení Česká měna, Velemarš), vystupuje na Wolkerově Prostějově, Jiráskově Hronově, Šrámkově Písku atd. V rámci festivalu Moravský podzim 2019 spolupracoval na světové premiéře Gidého hry Oidipus se scénickou hudbou Bohuslava Martinů. Nyní se stává hostující divadelní složkou Terénu působícího od letošního roku jako třetí scéna Centra experimentálního divadla v Brně. 

Foto ÚstaF-voiceband.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky Voiceband, ÚstaF-voiceband.cz, poezie, recitace, zpěv, představení, premiéra, Brno, divadlo, Česko, Ivan Wernisch, umění, koncert, Bohuslav Martinů, Pernambuco, Jiráskův Hronov, hudba

Brno se může chlubit jediným voicebandem v Česku. Nyní přichází s dlouho očekávanou premiérou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.