Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odstartoval šedesátý ročník festivalu krátkého filmu Brněnská šestnáctka

Šedesátý ročník Brněnské šestnáctky dnes začíná na čtyřech místech v Brně. Návštěvníci se během mezinárodního festivalu krátkého filmu mohou těšit na promítání snímků, výstavy, diskuze a workshopy, v hlavní soutěži porota vybere vítěze ze čtyřiceti filmů z celého světa.

Promítat se budou krátké filmy různého druhu

Mezinárodní festival krátkého filmu Brněnská šestnáctka se koná od devátého do dvanáctého října na čtyřech místech po celém Brně. Během šedesátého ročníku akce budou autoři prezentovat krátké filmy různého druhu, zájemci se mohou těšit například na hrané, animované i experimentální klipy od profesionálů i začínajících filmařů. Promítání budou po celou dobu festivalu doprovázet i další akce jako výstavy, diskuze a workshopy.

Na účastníky čeká kromě hlavních soutěží i doprovodný program

Mezinárodní festival krátkého filmu Brněnská šestnáctka se koná od devátého do dvanáctého října na čtyřech místech po celém Brně. Prezentovat se na něm budou krátké filmy různého druhu, zájemci se mohou těšit například na hrané, animované i experimentální klipy od profesionálů i začínajících filmařů. "Brněnskou šestnáctku navštěvuju pravidelně od vysoké školy napříč tomu, že jsem úplně poprvé chytla vlnu depresivních filmů a celé jedno pásmo probrečela," míní návštěvnice Martina Ořechová.

Promítání bude po celou dobu festivalu doprovázet doprovodný program, který zahrnuje výstavy, diskuze a workshopy. „Návštěvnost očekáváme podobnou jako minulý rok, kdy se festivalu zúčastnilo asi dva tisíce diváků,“ přiblížila zástupkyně marketingu festivalu Martina Marešová. Přehlídka krátkých filmů se letos bude konat ve zrekonstruovaném kině Art, vile Löw-Beer, Francouzské alianci a prostoru No Art v Radnické ulici.

Hlavní program nabídne mezinárodní i československou soutěž

Návštěvníci se mohou těšit v rámci hlavního programu na mezinárodní soutěž, ve které se mezi sebou utká čtyřicet krátkých filmů z celého světa, a také na Československou šestnáctku, což je soutěž výhradně pro autory z Česka a Slovenska. O vítězích rozhodnou zástupci mezinárodní poroty, studentská porota i diváci. Organizátoři festivalu navíc vytvořili i doprovodný program O/do/bez/po/z budoucnosti, ve kterém představí budoucnost ve všech podobách.

Procházka v Lužánkách i herní kvíz

„Doprovodný program O / do / bez / po / z budoucnosti je velmi rozsáhlý, bude v něm zastoupen například experimentální film od rakouské agentury a české sci-fi snímky,“ popsala Marešová. Diváci se mohou těšit i na přesah festivalu do videoher, který nabídne tři přednášky, herní kvíz a pro zájemce i vyzkoušení některých her, které jsou s filmem spjaté. V Lužánkách se návštěvníci mohou zúčastnit přednášky a procházky, které připomínají první ročník festivalu, jenž se konal právě v parku Lužánky.

Autoři | Foto Mezinárodní festival krátkých filmů Brno16

Štítky festival, Brno, B16, Brněnská šestnáctka, film, krátký film, výstava, soutěž, Lužánky, Česko, Slovensko

Odstartoval šedesátý ročník festivalu krátkého filmu Brněnská šestnáctka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.