Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

David Carmona, Assad Brothers nebo Pedro Navarro. Do Brna se opět sjedou světové kytarové špičky

Milovníci jazzu, flamenca nebo hudby z Brazílie zbystřete, v Brně vystoupí nejznámější kytaristé z celého světa. Mezinárodní kytarový festival už po osmadvacáté nabídne pestré hudební zážitky.

Mezinárodní kytarový festival v Brně patří mezi nejzajímavější kytarové festivaly z celé Evropy. „Každý rok se snažíme nabídnout posluchačům něco nového. Letos se nám podařilo nabídnout koncert nejlepšího světového kytarového dua Assad brothers z Brazílie,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Vladislav Bláha. Akci odstartuje, už tradičně, noc flamenca, a to v neděli 4. srpna na Biskupském dvoře. Kromě kytarového koncertu čeká posluchače i zpestření hudby tancem v podání Anny Latorre a dalšími hudebními vystoupeními.

Kytary zazní na Biskupském dvoře a Nové radnici

Na Biskupském dvoře zazní celkem tři koncerty. Mimo flamenca a Assad brothers vystoupí i Pedro Navarro trio, který festival zakončí. „Závěrečný koncert se ponese v duchu španělské hudby inspirovanou směsí jazzu a flamenca,“ popisuje koncert Bláha.

Další čtyři koncerty pak rozezní prostory Nové radnice. Zde se představí třeba ruský skladatel Nikita Koškin s manželkou Marinou Krupkinovou. „Mimo jiné uvedou světové premiéry dvou skladeb. Navíc se Koškin vrací na podia poprvé po dvaceti letech a zrovna tady v Brně,“ dodal Bláha.

Součástí festivalu jsou i kytarové kurzy a soutěž Guitartalent

Neoddělitelnou součástí festivalu je také Mezinárodní kytarová soutěž Guitartalent. „Vítěz získá mimo jiné koncertní nástroj v hodnotě 6 000 euro od nejlepší mistra kytaráře z Japonska Masaki Sakuraje. Výhra v soutěži znamená také přímý postup do finále kytarové soutěže v Tokiu,“ vysvětluje soutěž Bláha.

Zároveň s festivalem se konají i mezinárodní kytarové kurzy. Těch se každoročně účastní lidé z celého světa. „Máme tu zástupce Mexika, USA, Japonska nebo Argentiny,“ zdůrazňuje Bláha. Kurzy povedou účinkující sólisté, ale i světoví pedagogové, jako například kytarová skladatelka pro mládež Maria Linnemannová. Učit bude i sám umělecký ředitel festivalu Vladislav Bláha.

Festival potrvá až do 10. srpna. Vstupenky jsou k dispozici na internetu v pokladnách Městského divadla Brno. Podrobný program celého festivalu naleznete na www.guitarcz.com

Autoři | Foto guitarcz.com

Štítky festival, kytara, mezinárodní, guitartalent, kurzy, Brno, koncert, Vladislav Bláha, Pedro Navarro, hudba, Brazílie, soutěž, dvůr, Evropa, Japonsko, jazz

David Carmona, Assad Brothers nebo Pedro Navarro. Do Brna se opět sjedou světové kytarové špičky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.