Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Václav Havel „dostane“ v Brně lavičku k výročí narozenin

Do projektu Lavička Václava Havla se letos zapojí i Brno a zesnulý dramatik, disident a prezident tak bude mít v Brně kromě uličky i lavičku. Ta by měla být v říjnu instalována na čtvrté Kapucínské terase. Bude stát 300 tisíc a zaplatí ji město.

Václavu Havlovi by bylo 5. října letošního roku třiaosmdesát let. „Hodnota myšlenek Václava Havla byla vysoká už v době nesvobody, ale ani v současnosti neklesá. V atmosféře, kdy má cenu jen to, co má cenu, tedy dá se převést na peníze, kdy mravnost, poctivost a zásady nejsou životním cílem člověka, ale důkazem jeho slabosti, si potřebujeme Václava Havla o to víc připomínat,“ řekl první náměstek primátorky města Petr Hladík. Brno se letos zapojí do projektu Lavička Václava Havla a vystavením lavičky připomene výročí narození zesnulého prezidenta.

S brněnskou lavičkou Václava Havla jich bude na světě celkem devětadvacet

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst, která tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. „Budování laviček je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem,“ píše se na webových stránkách Knihovny Václava Havla. Cílem projektu je vytvoření sítě veřejných míst, která přispěje k setkávání a vedení dialogu.

První taková lavička byla umístěna v kampusu Georgetownské univerzity ve Washingtonu. V průběhu let 2013 až 2018 bylo laviček postupně instalováno celkem osmadvacet. První lavička na území České republiky byla umístěna na Maltézském náměstí v Praze při desátém výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Kromě různých míst po celém Česku se nacházejí lavičky například i v Dublinu, Barceloně, Tel Avivu, Benátkách nebo Haagu. Brněnská lavička bude odhalena 5. října letošního roku a stane se tak devětadvacátou v pořadí.

Za 300 tisíc korun bude lavička postavena a umístěna na čtvrté Kapucínské terase

Rada města Brna minulý týden odsouhlasila, že lavička Václava Havla bude umístěna na Kapucínských terasách. Výrobu lavičky v dílnách Dalibora Šípka, syna architekta projektu, má zajistit ředitel Veřejné zeleně města Brna. „Vytvoření a instalace budou stát 300 tisíc korun bez DPH a zaplatí je město Brno,“ uvedla Zuzana Gregorová z Magistrátu města Brna. Město také počítá s vyhlášením veřejné sbírky, díky které bude lidem umožněno podílet se na pořízení nebo údržbě lavičky. „Důvodem byly podněty občanů, kteří o toto zapojení měli zájem," vysvětlila Gregorová. 

V současné chvíli Magistrát města Brna připravuje formální vyhlášení sbírky. Rada města to bude projednávat na konci července. Peníze z této sbírky budou sloužit na pořízení nebo na údržbu lavičky, podle toho, jak vysoké příspěvky budou. „Město ale počítá s variantou financování či dofinancování lavičky a má pro tento účel vyčleněné peníze," dodala Gregorová.

O umístění lavičky v Brně se výrazně zasadil rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý, který měl v době, kdy byl ještě dramaturgem Divadla Husa na provázku, s Havlem blízký vztah. V Brně je podle Václava Havla pojmenovaná také ulice, která vede od Divadla Husa na provázku právě ke Kapucínským terasám, kam by lavička měla být instalována. Podle Oslzlého jsou terasy ideálním místem. V 80. letech se zde totiž odehrávaly některé z Havlových her a po jeho smrti byly na terasách pořádány vzpomínkové happeningy. „Sochařské dílo Bořka Šípka, jímž Lavička Václava Havla je, bude vytvářet uprostřed průchozí terasy Kapucínských zahrad pod Petrovem místo k posezení a rozjímání nad myšlenkovým odkazem a dílem Václava Havla, bude to místo k meditaci nad cenou lidské a občanské svobody," uzavřel Oslzlý.

Autoři | Foto Knihovna Václava Havla, Magistrát města Brna

Štítky Lavička Václava Havla, Václav Havel, Brno, Kapucínské terasy, terasa, projekt, Česko, peníze, Petr Oslzlý, Zuzana Gregorová, Divadlo Husa na provázku, Bořek Šípek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Havel „dostane“ v Brně lavičku k výročí narozenin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.