Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Swing, letní kino a atmosféra třicátých let. Tak vypadal páteční večer v zahradě vily Tugendhat

Zahrada vily Tugendhat se již po osmé otevřela veřejnosti. Na své si přišli milovníci swingu, hudby i filmové produkce.

Vila Tugendhat je společně s německým pavilonem v Barceloně pokládána za nejlepší předválečné dílo architekta Ludwiga Mies van der Roheho. Půdorys zahrady navrhla brněnská zahradní architektka Markéta Roderová-Müllerová, která studovala mimo jiné zahradnickou školu v Lednici na Moravě. „Zahrada je vystavena v duchu takzvané „zdůrazněné prázdnoty“, kdy hlavním motivem byly velké travnaté plochy s ojedinělými porosty,“ píše se na oficiálních stránkách vily.

Právě v zahradě se uskutečnil už osmý ročník akce „Léto, swing a kino v zahradě vily Tugendhat“, kterého se vždy účastní přibližně 170 lidí. „O akci je obrovský zájem, lístky bývají vyprodané už třeba měsíc dopředu,“ uvedl organizátor akce Jaroslav Zelina.

Základní swingové kroky a filmová projekce

Komorní podmínky jsou nastaveny charakterem objektu. Vila je zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a více lidí by zkrátka nepojmula. „U vily jsme poprvé a popravdě jsme čekali trošku něco jiného. Asi mnohem více lidí, koneckonců je to hodně profláknuté místo. Nakonec jsme ale velmi příjemně překvapeni,“ řekla Zdislava Presová, která se o akci dozvěděla skrze facebookovou událost.

Program zůstává i po letech stále stejný. Večer začíná výukou tance, které se letos chopila brněnská taneční škola Swing Wings Brno se svojí kapelou. Přibližně o půl desáté pak začala filmová projekce. „Snímky jsou vybírány tak, aby korespondovaly s atmosférou vily. Organizátoři tedy volí například válečné filmy či snímky situované do třicátých, čtyřicátých let,“ vysvětlit moderátor Martin Koplík.

Letošním vrcholem večera byl snímek Spojenci režiséra Roberta Zemeckise, který byl za využití takzvané zadní projekce promítnut na velkoformátová okna hlavního obytného prostoru vily. Návštěvníci jej sledovali ze zahrady.

Z třicátých let do poválečných padesátek

Během léta se z třicátých let vila přesune do let padesátých. Rock’n’Rollová tančírna v zahradě vily Tugendhat se uskuteční 5. srpna pod záštitou festivalu UPROSTŘED. Na pozadí tančírny bude probíhat projekce dobových filmů.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Tugendhat, Léto, swing a kino v zahradě vily Tugendhat, zahrada, tančírna, swing, letní kino, UNESCO, vila Tugendhat, vila, Světové dědictví UNESCO, Ludwig Mies van der Rohe, Barcelona, Robert Zemeckis, Lednice, Spojenci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Swing, letní kino a atmosféra třicátých let. Tak vypadal páteční večer v zahradě vily Tugendhat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.