Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V IDS lze kupovat jízdenky nově i přes mobil

Cestující v prostředcích Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) mohou ode dneška využívat mobilní aplikaci Poseidon, která umožňuje nákup jednorázové jízdenky přes chytrý telefon. Cestující po nákupu obdrží QR kód, který lze ve všech dopravních prostředcích snadno zkontrolovat. V Česku jde o pilotní projekt, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský.

Poseidon poslouží těm, kteří cestují nepravidelně a kupují si klasické jednorázové jízdenky, případně univerzální jízdenku za 156 korun s 24 políčky. "Systém může tuto jízdenku nahradit. Za 156 korun si člověk předplatí počet jízd podle toho, jak daleko dojíždí. Nový systém umožní přes chytrý telefon dobít virtuální peněženku a přes aplikaci si pak kupovat libovolné jízdenky v rámci IDS JMK," vysvětlil Horský. 

Po nákupu obdrží cestující unikátní QR kód, kterým se prokáže průvodčímu ve vlaku, řidiči regionálního autobusu nebo revizorovi v městské dopravě. Výhodou je to, že systém je kompatibilní s fungujícím celoevropským systémem pro QR jízdenky. Průvodčí Českých drah už mají čtečku delší dobu, řidiči regionálních autobusů postupně dostali mobilní telefony, které přečtení kódu taktéž umožňují.

Aplikace také umožní najít si odjezdy všech vozidel z konkrétní zastávky podle jejich aktuální polohy. Dále umí vyhledat spojení, upozornit na výluky a má řadu dalších užitečných funkcí. Taktéž si přes ni lze koupit SMS jízdenku pro brněnskou městskou hromadnou dopravu.

Kolik cestujících bude službu využívat, nechce Horský odhadovat. Cestující, kteří mají předplatní jízdenky, si totiž na elektronické odbavení musejí ještě počkat. Kordis JMK má sice schválenou dotaci na spuštění systému, jenže při přípravě narazil na to, že v různých krajích fungují nekompatibilní systémy. Chce však takový systém, kdy cestující bude mít kartu, která bude využitelná jak na jižní Moravě, tak v okolních krajích.

Zdroj ČTK

Štítky IDS JMK, doprava, autobusy, vlaky, jízdenky, mobilní aplikace, mobil, Brno, Jižní Morava, Jihomoravský kraj, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, KORDIS JMK, a.s., Česko, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V IDS lze kupovat jízdenky nově i přes mobil  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.