Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Brně bude možné platit jízdenku platební kartou přímo ve voze

Brno spustí v příštím roce pilotní projekt placení jednorázových jízdenek bezkontaktní platební kartou přímo ve vozidle MHD. Plánuje terminál instalovat do 16 autobusů, které nasadí především na linku 76. Ta spojuje centrum města s letištěm.

Nová technologie má rozšířit možnosti cestujících a předpokládá se, že tuto službu ocení především cizinci, kteří do Brna přiletí, uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Podobnou službu zatím nabízí poměrně krátce Liberec. V Brně si budou moct cestující vybrat mezi nejpoužívanějšími typy jízdenek, tedy na 15 a 60 minut. Podle koordinátora Martina Procházky jde o bezpečný systém pro cestujícího, který kartou zaplatí. "Každé použití bezkontaktní karty vytváří jednorázový záznam srovnatelný s elektronickým podpisem, který potvrdí danou transakci. Pro další použití je však bezcenný. Dopravci navíc nebudou znát skutečné číslo karty, ale číslo náhradní, které nelze využít pro placení například na internetu," vysvětlil.

Brněnský dopravní podnik přichází s novinkou zhruba rok po zavedení SMS jízdenek, které si cestující velice oblíbili a aktuálně si jich koupí za měsíc více než 200.000. Další možnost koupit si jízdenku může podle Hailichové přinést také snížení počtu černých pasažérů. Letos na podzim umístil dopravní podnik na zastávkách u nádraží rovněž automaty na jízdenky, kde lze platit kartou a nejen mincemi.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, Martin Procházka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně bude možné platit jízdenku platební kartou přímo ve voze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.