Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Sedm "Panterů" za miliardu zvýší komfort na jihomoravských tratích

Jihomoravští cestující se dnes v Brně dočkali první nové elektrické jednotky RegioPanter. České dráhy (ČD) s ní začnou jezdit v regionální dopravě příští týden. Od nového jízdního řádu, který začne platit v prosinci, počítá s provozem plánovaných sedmi nových vlaků. ČD je koupily od Škody Transportation za 943 milionů korun, použily pouze vlastní zdroje, řekl dnes při křtu první jednotky generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz.

S provozem nových vlaků, která nahradí část 40 let starých pantografů, se počítá na trati z Brna směrem na Letovice a na Křenovice. Podobné jednotky jezdí na elektrifikovaných tratích už například v Ústeckém, Královéhradeckém či Pardubickém kraji. Vlaky pro jižní Moravu na rozdíl od nich mohou jezdit na obou proudových soustavách, které na české železnici fungují.

Jižní Morava dostane pět jednotek třívozových a dvě dvouvozové, v případě potřeby se budou spřahovat do delších souprav. V kratší je 145 míst k sezení, v delší 237. "Jihomoravské vlaky mají kvůli velké poptávce cyklistů také více míst pro kola," uvedl Kurucz.

Zájemci se mohou novým vlakem svézt už o víkendu, kdy bude jezdit mezi brněnským hlavním nádražím a depem v Maloměřicích, které slaví 50 let a pořádá den otevřených dveří.

Kurucz také zmínil, že ve čtvrtek dozorčí rada ČD potvrdila objednávku dalších RegioPanterů, které chtějí ČD pořídit do konce roku 2016 a nasadit je na rychlíky z Brna do Prahy přes Českou Třebovou a z Brna přes Břeclav do Olomouce. "Půjde o tří- a čtyřvozové jednotky, které budou mít úpravu pro dálkovou dopravu. Chceme pořídit ještě nějaké do konce příštího roku, abychom mohli čerpat peníze z Operačního programu I," uvedl Kurucz. Tyto jednotky by výrazně zvýšily komfort cestování na zmíněných tratí, kde dosud jezdí klasické vozy s koženkovými sedačkami.

Zdroj ČTK

Štítky vlaky, RegioPanter, čd, České dráhy, dráha, koleje, nádraží, představení, nové vlaky, Brno, jižní morava, Daniel Kurucz, Škoda Transportation, Jihomoravský kraj, Letovice, Ústecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm "Panterů" za miliardu zvýší komfort na jihomoravských tratích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.