Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podle končící rady by referendum o nádraží v Brně mělo být 24.1.

Odstupující rada města Brna dnes navrhla, aby se referendum o poloze železničního nádraží konalo 24. ledna příštího roku. V tiskové zprávě to dnes uvedl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS).

Návrhem se bude zabývat zastupitelstvo, které už povede nová koalice. Dosavadní vedení Brna se k referendu nestavilo vstřícně, soud ale rozhodl, že návrh aktivistů na lidové hlasování je bezchybný.

Podle Martina Andera (Zelení) nynější radní už nemohou zabránit konání referenda, tak se snaží za každou cenu vytvořit takové podmínky, aby refendum nebylo platné. "To, že navrhnou konec ledna je další pokus, jak tu věc zabít," uvedl Ander.

Magistrát prohrál spor s Občanskou aliancí Referendum 2014. Aliance se snažila vyvolat veřejné hlasování o budoucí poloze brněnského vlakového nádraží, požaduje zachování nádraží v centru. Soud označil návrh aktivistů za bezvadný. Soud prohlásil, že počet podpisů pod peticí je dostatečný a magistrát chyboval, když některé vyřadil.

"Přestože rada města dnes doporučila zastupitelstvu vyhlásit místní referendum, analyzujeme možnost podání kasační stížnosti. Krajský soud v Brně totiž otevřel právní otázky, s jejichž řešením nemohu ve všech případech souhlasit," uvedl dnes Kotzian. Podle něj by bylo užitečné, aby nejasnosti rozhodnutím v kasačním řízení odstranil Nejvyšší správní soud.

Podle jednoho z aktivistů Miroslava Patrika se bude přípravný výbor snažit domluvit s novou politickou reprezentací města na tom, aby uznal výsledky referenda za závazné i v případě, že nebude účast zákonem požadovaných 35 procent. V koalici jsou zelení, kteří se stavěli za referendum, prosazoval ho i lídr Žít Brno Matěj Hollan. Lidovci byli spíše proti, názor příznivců ANO nebyl jednoznačný. "Myslím, že by bylo vhodné posunout hranici třeba k 25 procentům. Nemá smysl dělat referendum, které by bylo již podruhé neplatné," připomněl tento týden Patrik hlasování z roku 2004. Tehdy drtivá většina občanů hlasovala proti odsunu nádraží, nicméně účast byla nízká. Uvedl, že pokud by se podařila dohoda s městem, mohli by občané k urnám někdy v následujícím půl roce.

Druhou variantou je posunutí plebiscitu až na podzimní termín krajských voleb v roce 2016. V takovém případě by byla větší pravděpodobnost, že bude hlasovat aspoň 35 procent Brňanů.

"Úporná snaha přípravného výboru a některých členů Zastupitelstva města Brna spojit konání referenda s některými volbami je projevem velké nedůvěry v občany a politické zbabělosti," uvedl dnes Kotzian z ODS, která radnici dosud s ČSSD vedla.

Jaký bude postoj nové koalice k poloze nádraží, se teprve ukáže. Ta si však do dohody o koaliční spolupráci dala stanovisko, že se počká na dopracování studií proveditelnosti a poté má začít odborná diskuse se zapojením veřejnosti. Zároveň dohoda hlásá, že přednost dostane varianta s maximální podporou státu a evropských fondů. Nová koalice chce také aktualizovat územní plán a zanést do něj obě možné varianty, zatím je v něm pouze varianta odsunutá, kterou město dlouhodobě prosazovalo.

Modernizace brněnského nádraží je nutná, protože už nedostačuje kapacitou v době dopravní špičky. Evropská unie navíc Brno umístila na křižovatku plánovaných železničních transevropských koridorů, ovšem aby to tak zůstalo, musí mít Brno nové nádraží.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org, Martin Strachoň

Štítky ČR, železnice, správa, Brno, referendum, Robert Kotzian, ODS, koalice, Martin Ander, Miroslav Patrik, Evropská unie, Matěj Hollan, Martin Strachoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle končící rady by referendum o nádraží v Brně mělo být 24.1.  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.