Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hromadná doprava zkolabovala kvůli námraze na trolejích

Městská hromadná doprava v Brně dnes zkolabovala kvůli námraze na trolejích. Místo 160 tramvají a trolejbusů vyjely odpoledne do ulic náhradní autobusy, není jich však dost. Podobnou situaci podle mluvčí Dopravního podniku města Brna Lindy Hailichové nepamatují ani zkušení dispečeři. Firma žádá veřejnost, aby v úterý omezila jízdy MHD. Její vedení očekává, že problémy přetrvají.

"Tramvajové a trolejbusové linky jsou z většiny doslova paralyzovány. S občasnými výpadky se dají využít tramvajové linky 6, 8 a 9. Linka 8 ale jede pouze na Novolíšeňskou," uvedla Hailichová. V Brně je jedenáct tramvajových linek. Trasy, které jsou průjezdné, budou do rána projíždět speciální tramvaje, které shazují námrazu z trolejí.

Podnik počítá s tím, že od rána nasadí desítky autobusů do ulic, které nahradí tramvaje a trolejbusy. Posílí i čety svých zaměstnanců - tzv. drátařů, kteří čistí troleje.

Na některých místech troleje vlivem námrazy zkratovaly. Tramvaje se kvůli tomu před 15:00 zastavily i na rušném dopravním uzlu v Joštově a České ulici, výpadek trval několik desítek minut. Před 17:00 zkratovaly troleje nad tramvajovou tratí linky číslo 1 u zastávky Bráfova.

Ve městě prší a teploty se pohybují kolem nuly. Zatímco na vozovce voda zatím nezamrzá, na trolejích, ale i stromech a římsách se vytvářejí rampouchy a zmrazky. Jedinou jistotu v hromadné dopravě v Brně dnes představovaly autobusy. Pokud v noci začne namrzat i vozovka, situace se dále zkomplikuje. Stroje Brněnských komunikací vozovku sypaly solí už v noci na dnešek a přes den. Celkem 21 vozidel městské firmy vyjela znovu dnes večer a vyjede i nad ránem, aby hlavní tahy byly v úterý průjezdné. "Chceme, aby před rozjezdem autobusů dopravního podniku bylo vše v pořádku," řekl dnes provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Tramvaje nyní vůbec nejezdí v úsecích Novolíšeňská-Mifkova, Krásného-Stránská skála a Rakovecká-Ečerova, informoval Dopravní podnik města Brna na svém facebookovém profilu.

Trolejbusy nejezdí do Kohoutovic, na Vinohrady, na Kamenný vrch, do Bohunic, Slatiny a Šlapanic. Tahače se je pokoušejí stáhnout z neprůjezdných míst. Řidiči trolejbusů, kteří mají oprávnění řídit také autobus, přesedají na náhradní linky.

Pracovníci podniku musejí troleje manuálně čistit, stále se však vytváří nová námraza. Všechny záložní autobusy jsou nasazeny do provozu, přesto musejí cestující na některých místech počítat se zpožděním až 60 minut. Většina vozidel na linkách elektrické trakce se pohybuje zcela mimo pravidelný jízdní řád.

Počasí přidává práci i záchranářům, kteří dnes měli extrémně mnoho hlášených nehod a úrazů. "Všechna zranění lze klasifikovat jako lehčí až středně těžká. Většina úrazů souvisí s náledím, jde především o úrazy končetin," uvedla záchranná služba na svém webu.

Zdroj: ČTK

Štítky Dopravní podnik města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hromadná doprava zkolabovala kvůli námraze na trolejích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.