Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik šetří, kupuje ojeté trolejbusy

Dopravní podnik města Brna (DPMB) během minulého týdny dovezl do Brna pětici starších ojetých trolejbusů 21Tr, které koupil za 1,7 milionu korun z Hradce Králové, sdělil vedoucí dopravního odboru DPMB Jan Seitl. Řeší tak nedostatek peněz na nové trolejbusy.

Řeší tak nedostatek peněz na nové trolejbusy. Během předchozích dvou let koupil čtyři stejné typy trolejbusu také z Hradce a čtyři z Jihlavy. Letos už by měl ale nakoupit i nové stroje.

Nový krátký trolejbus stojí kolem deseti milionů, takže dopravní podnik nákupem starších strojů výrazně ušetří, i když tři z pěti ojetých vozů vyrobených v roce 2000 projdou ještě generální opravou. "Dva jsou v relativně dobrém stavu, takže po menší opravě začnou jezdit ještě do konce roku. Další tři půjdou do provozu až příští rok," upřesnil Seitl. Po generálce mohou sloužit ještě osm až 12 let. 

Díky této dodávce lze postupně vyřadit nejstarší vysokopodlažní trolejbusy 14Tr, které Brno nakupovalo v první polovině 90. let, také se zvýší podíl nízkopodlažních vozidel.

Nákup ojetých trolejbusů by však měl pro další roky skončit. Pokud se podaří získat evropskou dotaci, o níž se rozhodne do konce září, získá brněnský dopravní podnik už letos deset nových kloubových trolejbusů. Do roku 2015 by jich mělo být celkem 30 za 420 milionů Kč.

Brnu již několik let kloubové trolejbusy chybí. Na linkách 25 a 26, které jezdí k bohunické fakultní nemocnici a k univerzitnímu kampusu, vypomáhají v dopravní špičce autobusy. Dopravní podnik by tento stav rád co nejdříve odstranil. Celkem je v Brně 126 krátkých trolejbusů včetně minulý týden dodaných a 25 kloubových trolejbusů.

Zdroj ČTK

Štítky mhd, Brno, trolejbusy, Dopravní podnik města Brna, Hradec Králové, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravní podnik šetří, kupuje ojeté trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.