Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Silnice z Brna do Svitav má být bezpečnější, chystají se úpravy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá až 12 stavebních úprav silnice I/43 z Brna na Svitavy, chce tak zvýšit její bezpečnost. Provoz na ní je hustý s řadou vážných dopravních nehod. Investice by mohly dosáhnout až 1,8 miliardy korun sdělila v tiskové zprávě mluvčí kraje Eliška Windová. Stavba nové čtyřpruhové silnice je zatím v nedohlednu.

Při posledním sčítání intenzity dopravy jezdilo po dvouproudé silnici za odbočkou na Kuřim okolo 20.000 aut denně, což odpovídá intenzitě dopravy na dálnici D2.

Už nyní je ve výstavbě nový odbočovací pruh u Bořitova. Nejnákladnější stavbou za více než půl miliardy bude úprava čtyř kilometrů mezi Letovicemi a Rozhraním.

Chystá se také jižní obchvat Lipůvky s mimoúrovňovou křižovatkou, která má usnadnit dopravní spojení od Blanska a Černé Hory. Mimoúrovňová křižovatka by měla vzniknout i u Kuřimi na odbočce do průmyslové zóny.

Vzniknou také nové odbočovací pruhy u Svitávky a u Milonic. Úplně novou stopou povede silnice ve dvoukilometrovém úseku poblíž Černé Hory. Řeší se také úsek Perná - Krhov. "Místo opatření na stávající silnici navrhuje Jihomoravský kraj využít pro přeložku silnice těleso takzvané německé dálnice, což by neomezovalo současná vytížená napojení obcí, která ale neodpovídají požadavkům na plynulost a bezpečnost dopravy. V případě stavby nové silnice by pak přeložka sloužila jako jeden ze dvou pásů," uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Silnice I/43 patří k nejvytíženějším dvoupruhovým silnicím v Česku. Řadu let se připravovala výstavba nové rychlostní silnice a aktuálně ministerstvo dopravy počítá s tím, že půjde o čtyřpruhovou silnici první třídy s maximální rychlostí 110 kilometrů za hodinu. Nepovede však na Svitavy, ale u Boskovic má odbočit na Jevíčko a Moravskou Třebovou. Její přípravu brzdí neexistence zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Svitávka (řeka), Brno, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, Kuřim, Černá Hora, Jihomoravský kraj, Roman Hanák, Bořitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice z Brna do Svitav má být bezpečnější, chystají se úpravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.