Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na jižní Moravě zůstává nesjízdných pouze minimum cest. Pod některými se sesunuly svahy

Po záplavách na jižní Moravě jsou sjízdné všechny dálnice a silnice první třídy, některé silnice druhých a třetích tříd však zůstávají uzavřené. Důvodem je například utržený svah v Bílovicích nad Svitavou či v Boskovicích. Novinářům to řekli mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková a mluvčí Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Monika Švehlová. Obě organizace monitorují především stav mostů.

Na silnicích první třídy je pouze snížená rychlost na 50 kilometrů za hodinu u Závisti na Blanensku na silnici 43. Menší problém se vyskytl také na silnici 71 u Velké nad Veličkou, kde se Velička krátce, ale velmi silně rozvodnila.

Mluvčí Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Monika Švehlová uvedla, že na silnice druhé a třetí třídy v těchto dnech také vyrážejí pochůzkáři, aby zjistili případné další škody a problémy a bylo možné stanovit rozsah škod a potřebných oprav. „Budeme se snažit opravovat silnice co nejrychleji,“ řekla Švehlová.

Seznam uzavřených úseků zveřejnila organizace na svém facebookovém profilu. Silnice, které zůstávaly ještě zaplavené kvůli vysoké hladině řek, by měly být postupně průjezdné. Delší dobu bude trvat, než se otevřou ty silnice, které voda poničila.

Povodí Moravy varuje před sesuvy břehů a pády stromů. Hrozí například na cyklostezkách

Povodně a silný vítr poškodily břehy i rostliny a stromy kolem vodních toků. Povodí Moravy varuje před sesuvy a pády stromů v blízkosti řek i potoků, nebezpečí hrozí například na cyklostezkách. Pracovníci doporučují vyhýbat se těmto oblastem kvůli...

Nejkomplikovanější bude patrně oprava míst, kde se sesunuly svahy pod silnicí, což je případ Bílovic a silnice z Boskovic na Valchov. Některé další zůstávaly zavřené kvůli velkému množství popadaných stromů.

Samostatným případem, který se nyní jeví opět naléhavější, je hraniční přechod na silnici druhé třídy mezi Lanžhotem a Brodským, kde voda z Moravy vystoupala na úroveň vrchní konstrukce a Slováci požádali o jeho uzavření. „Most je v havarijním stavu již dlouho. Chtěli jsme ho opravit, ale Slováci tvrdili, že most je jejich. Teď po povodních budeme se slovenskou stranou jednat, aby se situace konečně vyřešila a most bylo možné opravit,“ řekla Švehlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Miroslava Boháčka

Štítky silnice, záplavy, cesta, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zůstává nesjízdných pouze minimum cest. Pod některými se sesunuly svahy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.