Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Židenice bojují s odstavenými vraky. V jedné z ulic jim nechaly nasadit botičky

Brněnská městská část Židenice v pondělí udělala další krok k odstranění vraků aut, které stojí v ulicích. V Geislerově ulici, kde jich je nejvíc a obyvatelé také posílají nejvíc stížností, nasadili strážníci všem autům bez registrační značky stojícím v modrých zónách botičky. Pokud se majitel do 30 dnů přihlásí, zaplatí poplatek a blokovou pokutu a musí okamžitě auto z cesty odstranit. Pokud se nepřihlásí, je možné vůz okamžitě odtáhnout, řekla místostarostka Jana Šťastná (Hlas pro Židenice).

Problém s vraky řeší Židenice již několik let. „Za poslední rok a půl se nám podařilo jejich počet snížit zhruba na polovinu. Tehdy jich bylo 80, aktuálně jich evidujeme 44. Jsme trochu specifická městská část, protože tu máme podnikatele, který vozí auta ze zahraničí, a buď je prodává celá, nebo na náhradní díly. A mezitím je odkládá v ulicích. A vždycky nachází nějakou mezeru, která mu umožní mít auta beztrestně v ulicích," uvedla Šťastná.

Podle magistrátu měly pomoci modré zóny, které začaly v Židenicích fungovat před měsícem. Ovšem autovraky v nich stojí dál. „Když auto nemá registrační značku, zjišťujeme VIN kód. Ale když auto není v českém registru vozidel, nemá magistrát, s kým záležitost řešit, protože nelze ztotožnit provozovatele," popsala problémy Šťastná. Takových aut je zhruba 20, tedy asi polovina z nynějšího počtu vraků v ulicích. Podnikatel rozebírá auta na náhradní díly přímo na ulici a registrovat je lze pouze v případě, kdy najde kupce celého auta.

Dříve pomohl Židenicím alespoň částečně zákon, který definoval jako vrak auto, které má propadlou technickou kontrolu déle než půl roku. „Pak trvalo nejméně dalších šest měsíců, než se auto podařilo odtáhnout, protože odstranění vraku řeší více institucí a součástí procesu je několik zákonných lhůt," uvedla Šťastná. Po spuštění rezidentního parkování však našel podnikatel kličku, kdy auta neregistroval v Česku, sundal z nich zahraniční registrační značku, a politici s úředníky byli na odstavená auta zase krátcí.

Šťastná kvůli tomu svolala jednání všech zainteresovaných stran, aby našly společně řešení a neházely odpovědnost na ostatní. S možným řešením v podobě botiček přišlo dopravní oddělení městské policie. Auto, které nemá registrační značku, totiž nemá na pozemní komunikaci co dělat. „Majitel auta má 30 dnů od nasazení botičky na to, aby se přihlásil a prokázal právní vztah k vozidlu. Pokud se přihlásí, zaplatí pokutu a auto musí naložit a odvézt," vysvětlila Šťastná. A pokud se nepřihlásí, lze auto okamžitě odtáhnout.

Botičky jsou na autech nasazené od pondělí. „Zatím čekáme, co se bude dít, a přemýšlíme, že do ulice dočasně umístíme kameru pro případ, že by někoho napadlo botičky poškodit," řekla Šťastná. Podle ní podnikatel nemá moc možností, kam auta převézt, protože pozemek má dávno zaskládaný. Podle ní by se tak mohla přiblížit situace, kdy budou další vraky aut mizet ze židenických ulic tak, aby v nich bylo místo pro obyvatele.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jany Šťastné

Štítky vraky, auta, botičky, Židenice, policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Bednář

Měšťáci jim nasadili botičky, aby náhodou autovraky nemohly odjet :-D Jinak pokud netvoří překážku v silničním provozu tak je hned tak odtáhnout nelze. Je to akorát pololegální krádež.

Pátek, 13. září 2024, 09:01Odpovědět

Židenice bojují s odstavenými vraky. V jedné z ulic jim nechaly nasadit botičky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.