Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hygienici se budou zabývat hlukem z dálnice u Brna. Nařídil to soud

Krajský soud v Brně nařídil jihomoravské hygienické stanici, aby se zabývala hlukem z dálnice D1 a paralelní silnice II/602 z Brna směrem na Jihlavu. Vyhověl tak žalobě obce Troubsko na Brněnsku a spolku z městské části Brno-Bosonohy. Dálnice vede mezi Troubskem a Bosonohy, silnice prochází přímo městskou částí. Oznámila to kancelář Frank Bold Advokáti. Rozsudek má ČTK k dispozici, vyjádření hygieniků zjišťuje.

Rozsudek podle Frank Bold Advokátů potvrdil, že Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje postupovala nezákonně, když ani po podání podnětu k řešení nadměrného hluku z obou komunikací nezahájila správní řízení, což nyní musí napravit.

„Žalovaný pochybil, když nezahájil správní řízení o omezení či pozastavení zdrojů hluku na dotčeném území, neboť vycházel z nesprávně stanovených hygienických limitů. V důsledku nečinnosti žalovaného bylo nezákonně zasaženo do práv žalobců," stojí v rozsudku. Soud také uvedl, že aktuální hygienický limit je 68 decibelů přes den a 58 v noci.

„K porušování hlukových limitů docházelo už v minulosti, Krajská hygienická stanice ale nezákonně uplatňovala zvýšený limit pro takzvanou starou hlukovou zátěž. Ten byl v době po podání žaloby zrušen. V současné době hluk z obou zmíněných silnic překračuje 'standardní' hygienické limity," uvedl advokát Pavel Černý.

Podnět k řešení nadměrného hluku podali společně v říjnu 2021 obec Troubsko, spolek Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách a městská část Bosonohy. Když hygiena správní řízení nezahájila, následovala žaloba obce a spolku.

„Hluk, který je pravidelně vyšší, než je stanovený limit, významně zhoršuje kvalitu života. Věřím, že nyní dojde k nápravě této situace," uvedl v tiskové zprávě Libor Dolák z bosonožského spolku. Starostka Troubska Markéta Bobčíková (Nezávislí společně pro Troubsko) míní, že hygienická stanice významně zasáhla do práva obce na samosprávu, konkrétně do práva bránit život obyvatel před nadměrným hlukem.

„Dopravní a hluková zátěž je v naší městské části enormní a jsem tedy rád, že nám dal soud za pravdu. Zároveň se za našeho vedení radnice podařilo začít tento problém intenzivně řešit a díky spolupráci s magistrátem města Brna a Jihomoravským krajem jsme se zásadně posunuli v jednání ohledně obchvatu Bosonoh, včetně efektivní protihlukové ochrany. Jsem totiž přesvědčen, že to je jediné řešení pro ochranu zdraví a bezpečnosti našich obyvatel," doplnil starosta městské části Brno-Bosonohy Martin Černý (Pro lepší Bosonohy).

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky doprava, dálnice, hluk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici se budou zabývat hlukem z dálnice u Brna. Nařídil to soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.