Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik pořídil novou myčku pro autobusy. Vozy by po sprše měly být čistší a zářivější

Dopravní podnik města Brna letos pořídil autobusům z medlánecké vozovny novou myčku. Díky lepší technologii by měly vozy být umyté efektivněji a na jejich oknech by neměly zasychat kapky vody. Příjemná změna se týká až padesáti autobusů denně.

Myčka používá demineralizovanou vodu

V Medlánkách se nyní nově pro čištění používá demineralizovaná voda, jež je typická pro myčky osobních vozidel. Drbně tuto informaci potvrdila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková. Autobusy jsou podle ní po sprše čistší a zářivější než kdy dřív. 

„Kompletní rekonstrukcí mycí linky a pořízením nové myčky nyní dosahujeme v očistě vozů daleko lepších výsledků než v minulosti. Vsadili jsme na technologii, která využívá demineralizovanou, tedy osmotickou vodu, která se běžně používá v myčkách pro osobní automobily, ale nikoli v autobusových myčkách. Tato technologie zajišťuje oplach vozidel bez zasychání vody a nezanechává tak na oknech ani karoserii žádné viditelné stopy. Tento aspekt je pro nás důležitý, jelikož dnešní moderní autobusy mají polovinu plochy prosklenou. Chceme, aby byly naše vozy čisté a byly ozdobou města,“ odůvodnil změnu ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

V průběhu noci v Medlánkách umyjí až padesát autobusů

Novou mycí linkou projedou denně desítky autobusů. Ve sprše se autobusy zpravidla střídají po návratu do vozovny mezi osmnáctou hodinou až půlnocí. „Nejvyšší frekvenci očisty máme nastavenou na zimní měsíce, kdy ji autobusy vlivem počasí nejvíce potřebují. V této době během noci projde mycí linkou až padesát autobusů. Jeden cyklus trvá dvě a půl minuty,“ vysvětlil technicko-provozní ředitel DPMB Vítězslav Žůrek.

Demineralizovanou vodu nezbytnou pro správné fungování mycí linky si dopravní podnik začal vyrábět sám. Techničtí pracovníci nainstalovali technologii na výrobu osmotické vody, která je uchovávána v nádrži a následně ji čerpají do oběhu mycí linky na oplach vozidel. Tuto technologii by dopravní podnik rád využil i v dalších myčkách.

Autobusová myčka v Medlánkách má vlastní čističku odpadních vod, díky které má velmi nízkou roční spotřebu vody. DPMB provozuje šest mycích linek – tramvajové v Pisárkách a Medlánkách, autobusové ve Slatině a v Medlánkách, trolejbusové v Komíně a Husovicích. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DPMB

Štítky DPMB, autobusy, myčka, čistota, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravní podnik pořídil novou myčku pro autobusy. Vozy by po sprše měly být čistší a zářivější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.