Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravští silničáři prozatím skončili se zimní údržbou. Vrhnou se na opravu výtluků

Brněnští a jihomoravští silničáři měli plno práce letos nezvykle už od poloviny listopadu, naopak v únoru se zimní údržbě kvůli sněžení či namrzání silnic dosud věnovat nemuseli. Místo toho tak intenzivně opravují velké množství výtluků, které se jinak objevovaly spíš až v březnu. Vzhledem k tomu, že sypače a radlice jsou od začátku února v garážích, je možné výtluky opravovat každý den.

Sněžilo nezvykle brzy

„Letos jsme měli první výjezd kvůli sněžení nezvykle brzy, už 19. listopadu a všech jednadvacet aut vyjelo poprvé na údržbu všech 450 kilometrů komunikací, které máme ve správě, 27. listopadu. Zima měla pěkný nástup, ale po Novém roce už počasí milovníky zimy zklamalo. Kvůli sněhu jsme vyjížděli naposledy 23. a 24. prosince. Pak se do 7. ledna nedělo nic, ale v lednu už jsme vyjížděli jen kvůli ledovce či námraze, protože vůbec nesněžilo. A poslední výjezd kvůli počasí jsme měli 31. ledna," uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Jeho kolega provozní ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Milan Macháček podotkl, že v prosinci byla spotřeba soli enormní. „V lednu nás ještě potrápila ledovka, ale teď už lze zimu celkově hodnotit jako mírnou,“ řekl Macháček.

Oprava výtluků

Zatímco spotřeba soli a solanky tak byla v první polovině zimy velmi vysoká, ve druhé polovině zimy už nebyly posypové materiály téměř potřeba. „Ale zásob máme tolik, že by vystačily i na tuhou zimu až do března,“ poznamenal Klištinec. Stejně tak krajští silničáři mají dostatečné zásoby. Více je trápí stav silnic.

„Technický stav je často katastrofální a když voda pořád rozmrzá a zamrzá, tak vznikají výtluky velmi rychle. Doufejme, že letos bude více peněz na souvislejší opravy a nejen na záplatování,“ řekl Klištinec.

V zimě mohou silničáři opravovat výtluky pouze provizorně studenou směsí, obalovny totiž zahajují provoz až v polovině ledna. Na krajských silnicích je podle Macháčka letos situace s výtluky horší než dřív.

Jihomoravští silničáři opraví cesty poničené mrazem. Zatím jen provizorně

Jižní Moravu letos potrápily silné mrazy. Bruslaři jásali, motoristé a silničáři se ale chytali za hlavu. Vlivem velmi nízkých teplot jsou silnice plné výtluků, jež působí problémy. Nejhorší situace je v Mikulově a ve Znojmě, pracovníci výtluky...

„Už jsme spotřebovali za zimu 350 tun studené směsi a pořád dokupujeme. Kromě vysprávek výtluků se věnujeme také kácení suchých stromů a prořezávkám keřů, když není sníh a nemrzne. Už jsme také začali se zametáním silnic, které ošetřujeme inertním posypem,“ řekl Macháček. I on doufá, že se letos podaří udělat více souvislejších oprav na silnicích. Trvanlivost takové opravy je výrazně vyšší, než když se jen opravují díry ve vozovce.

Zimní pohotovost silničáři drží až do konce března. Zatím se však podle krátkodobých i dlouhodobých předpovědí nezdá, že by ještě mělo panovat výraznější zimní počasí.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky silnice, počasí, správa, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští silničáři prozatím skončili se zimní údržbou. Vrhnou se na opravu výtluků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.