Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Dělníci instalují před nádražím v Brně dopravní značky nové sdílené zóny

Dnes ráno začali dělníci před brněnským hlavním nádražím instalovat dopravní značky sdílené zóny. Podle Radky Loukotové z tiskového oddělení Brna jde patrně o jednu z prvních sdílených zón v republice. Do sdílené zóny mohou motorová vozidla, tramvaje, cyklisti i chodci, všichni účastníci provozu se vzájemně respektují a automobily nejsou chodcům nadřazeny. Přednost má v zóně pouze tramvaj.

Dělníci začali s instalací dopravních značek

V pondělí v osm hodin ráno začali dělníci instalovat značky sdílené zóny u obchodního centra Letmo naproti budovy hlavního nádraží. Vzhledem k tomu, že do zóny mohou chodci, cyklisté, ale i automobily a tramvaje, je v ní rychlost omezena na dvacet kilometrů v hodině, což má zajistit bezpečnost všech účastníků provozu.

Chodci a cyklisté mohou využívat celou šířku prostoru komunikace. Parkování jízdních kol a vozidel je povoleno jen na místech k tomu určených.

Jedná se o nový dopravní režim, který mohou obce a města zavádět na svých územích od 1. ledna 2024. „Jde patrně o jednu z prvních sdílených zón v republice,“ uvedla ve zprávě pro novináře Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Brno zavedením sdílené zóny zareagovalo na situaci, kdy na stejném místě Krajský úřad Jihomoravského kraje zrušil pěší zónu.

Před nádražím v Brně bude nově sdílená zóna. Mohou do ní auta, chodci i cyklisté

Místo pěší zóny u brněnského nádraží, kterou zrušil krajský úřad, vznikne podél tramvajové zastávky u obchodního domu Letmo od pondělí 22. ledna sdílená zóna. Její zřízení umožňuje legislativa teprve od počátku letošního roku a je definovaná tak,...

Kontrolu budou v zóně provádět strážníci nebo policisté

Už v pondělí 15. ledna 2024 vydalo Brno opatření obecné povahy, kterým v prostoru stanovilo sdílenou zónu. Dokument vyvěšený na úřední desce nabyl účinnosti v sobotu 20. ledna. Dnes tedy může dojít k osazení novým dopravním značením.

„Sdílená zóna je pro lokalitu přednádraží ideální a pro tyto a jí podobné prostory byla koncipována. Na základě jednání s Krajským úřadem a policisty jsme navrhli nové značení, které tu bude v pondělí 22. ledna 2024 nainstalováno. V tomto zrychleném režimu chceme vyřešit nastalou situaci, která není pro nikoho komfortní.  Brňané a Brňanky však nemusejí mít obavy z velkého provozu. Díky zákazům odbočení vlevo, které jsou zavedeny ve směru od Nových sadů na Koliště a z Koliště směrem na Benešovu, se na komunikaci při ulici Nádražní dostanou pouze rezidenti z blízké oblasti v okolí Novobranské nebo auta strážníků, policie či dopravní obsluha. Při dodržování dopravních předpisů není tedy možné, aby se v uvedené oblasti díky novému dopravnímu značení zvýšil počet vozidel,“ vysvětlil na webu města radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Kontrolu budou v zóně provádět strážníci nebo policisté. „Připravuje se i instalace kamer, které budou dohlížet na zákazy odbočení. Instalované by měly být v létě letošního roku,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky doprava, sdílená zóna, instalace, značky, Brno

VIDEO: Dělníci instalují před nádražím v Brně dopravní značky nové sdílené zóny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.