Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Loni při dopravních nehodách na jihu Moravy zemřelo sedmačtyřicet lidí

Při dopravních nehodách na silnicích v Jihomoravském kraji loni zemřelo podle předběžných údajů policie a ČTK 47 lidí, je to o čtyři více než v roce 2022. Nejtragičtějším měsícem v roce 2023 byl na silnicích květen, kdy zemřelo při nehodách šest lidí. V prosinci zemřel v kraji při nehodě jediný člověk, o rok dříve bylo v prosinci šest obětí dopravních nehod.

Jednou z nejtragičtějších nehod loňského roku byla nehoda z 28. srpna, kdy na D2 u Hustopečí na Břeclavsku při střetu dvou osobních aut a dodávky zemřeli dva silničáři, kteří na úseku pracovali.

Jedinou prosincovou tragickou nehodou byla srážka dodávky s chodcem ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Starší muž vedl kolo přes silnici, když jej dodávka srazila. Svým zraněním podlehl později v nemocnici.

V prosinci se na jihomoravských silnicích a dálnicích stalo 476 nehod, což je meziročně o 18 více. Při nehodách byli čtyři lidé těžce zraněni, 178 lehce. Celková škoda byla vyčíslena na 35,59 milionu korun, což je pod ročním měsíční průměrem. Nejčastější příčinou nehod bylo nepřizpůsobení jízdy okolnostem, druhou nejčastější příčinou byla nepřiměřená rychlost.

Podle předběžných údajů se za celý rok 2023 stalo na jihu Moravy 5913 nehod. Zemřelo při nich 47 lidí, 205 lidí utrpělo vážné zranění, 2767 lidí se zranilo lehce. Škoda dosahuje 525 milionů korun, což je meziročně o 29 milionů více.

Statistiky nehod policie zpětně upravuje. Prověřování může například ukázat, že skutečnou příčinou úmrtí nebyla dopravní nehoda, ale zdravotní potíže řidiče. Dodatečně se naopak do počtu obětí připočítávají lidé, kteří zemřeli do 24 hodin po nehodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/monsterkoi

Štítky doprava, nehody, tragédie, statistika, prosinec, 2023, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni při dopravních nehodách na jihu Moravy zemřelo sedmačtyřicet lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.