Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě se mění jízdní řády. Cesty budou rychlejší a přesnější, slibuje dopravce

Novinky pro cestující chystá dopravce v Jihomoravském kraji. Díky změnám v jízdním řádu od konce víkendu na sebe v Brně pravidelně navážou linky S2 a S3, na kterých nově jezdí vlaky Moravia. Pro mnoho lidí se tak výrazně zkrátí doba, kterou na cestě stráví. Možnosti dopravy rozšíří také úpravy některých večerních či odpoledních spojů. Na autobusových linkách zůstane ale téměř vše při starém.

Na drobnější úpravy jízdních řádů si budou zvykat lidé na jižní Moravě. Od 10. prosince začíná další dopravní rok, který s sebou nese hned několik novinek. Ty umožní například pravidelnou návaznost v Brně-Židenicích mezi linkami S2 z Brna do Blanska a S3 z Brna do Tišnova, a cestujícím tak urychlí přesun. Právě tyto dvě linky obsluhují od letoška nové vlaky Moravia, které zvýšily komfort pasažérů a zlepšily včasnost a přesnost. Díky té je možné nyní možné vytvořit pravidelný přípoj v Židenicích.

Podle zástupců společnosti Kordis JMK v posledních měsících narostl počet přepravovaných lidí. Ve srovnání se začátkem roku narostla obsazenost spojů průměrně o čtrnáct procent v pracovní dny, víkendové dny jsou plnější o devatenáct procet. Největší úspěch pak má jižní větev linky S3 ze směru od Hustopečí a Židlochovic, a to nárůst sedmnáct procent v pracovní dny, o víkendech dokonce čtyřiadvacet.

„Vyšší počty cestujících jsou během podzimních měsíců sice obvyklé, v tomto případě se však nejedná o prostý sezonní výkyv. Zajímavostí je postupné snižování rozdílu mezi obsazeností posilových vlaků vytvářejících patnáctminutový interval a ostatními vlaky,“ uvedl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík.

Cestujícím se zamlouvá také zvýšená četnost spojů od Tišnova, Blanska a Hrušovan. Ve špičkách jezdí každých patnáct minut, mimo spičku a o víkendech každých třicet minut. Více vlaků jezdí také od Chrlic, kde dopravci zkrátili interval mimo špičku na třicet minut.

Blanensko, Letovicko a Tišnovsko 

V začínající nabídce jsou další večerní spoje. Z Brna do Skalice nad Svitavou odjede ve všední dny ve 21:29 nový spoj, takže linky S2 a S3 budou fungovat v půlhodinovém intervalu až do 22:00. Poslední večerní vlaky od Skalice nad Svitavou do Brna nyní začnou už v Letovicích, a to ve 21:58 v pátky a soboty a ve 22:58 v pátky. Víkendový noční vlak z Brna v 00:08 do Skalice nad Svitavou bude nově prodloužen až do Letovic. Poslední víkendový spoj od Tišnova ve 23:12 lidi sveze i o sobotách.

„V nedělních brzkých ranních hodinách, kdy je poptávka po přepravě nejmenší, dojde k prodloužení intervalu na šedesát minut. O nedělích tak začnou jezdit vlaky ve třicetiminutovém intervalu až zhruba od sedmé hodiny ranní,“ doplnil.

Hustopečsko, Znojemsko a Zlínský kraj

K drobnějším úpravám patří například také přidání spojů pro lidi jedoucí z oblasti Hustopečí na odpolední směnu do Brna. Změní se také některé noční spoje v souvislosti s návratem nočního expresu z Berlína do Vídně v trase přes Brno. Lépe propojené budou některé spoje ve Znojmě a Hrušovanech nad Jevišovkou.

„Odpoledne také prodloužíme trasu dvou párů rychlíků Brno - Hodonín až do Starého Města u Uherského Hradiště, kde jsou zajištěné přípoje dále do Zlínského kraje," uvedl ředitel společnosti Jiří Horský.  

Autobusy bez zpoždění

Autobusů se start nového dopravního roku dotkne jen minimálně. Dopravce se zaměří hlavně na oběhy linek, kde vznikají největší zpoždění. Na nejvytíženějších příměstských spojích okolo Brna je potřeba urychlit odbavení cestujících. V plánu je proto autobusy postupně vybavit validátory, na které jsou cestující zvyklí z brněnské MHD.  

Lidé na jižní Moravě se rozloučí s předplatními papírovými jízdenkami. Vymění je za elektronické

Změny v nákupu jízdenek si pro cestující připravili dopravci na jižní Moravě. Kvůli vysokému zájmu odstartuje v prosinci přechod na plně elektronickou předplatnou podobu. První na řadu přijde čtvrtletní a roční tarif, následovat budou i měsíční...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IDS JMK

Štítky Jihomoravský kraj, doprava, KORDIS, vlaky, autobusy, jízdní řád, změna, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se mění jízdní řády. Cesty budou rychlejší a přesnější, slibuje dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.