Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě se rozloučí s předplatními papírovými jízdenkami. Vymění je za elektronické

Změny v nákupu jízdenek si pro cestující připravili dopravci na jižní Moravě. Kvůli vysokému zájmu odstartuje v prosinci přechod na plně elektronickou předplatnou podobu. První na řadu přijde čtvrtletní a roční tarif, následovat budou i měsíční papírové jízdenky. Papírová verze zatím zůstane pouze u denních a vícedenních lístků.

Od starých fyzických jízdenek pomalu upouští Jihomoravský kraj. Elektronické předplatné zavede pozvolna ve dvou fázích, které začnou v dalším měsíci. V prosinci si tak už lidé nekoupí papírový lístek na čtvrt roku ani na rok, od března 2024 se rozloučí také s měsíčním předplatným.

„Pohodlnější forma placení za dopravu po našem kraji je zároveň i udržitelnější, levnější a hlavně modernější. Chceme se tak přiblížit systému, které je běžný v okolních zemích. Šetří čas a peníze cestujících,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha (ODS).

Přibudou prodejny

Podle společnosti Kordis, jež veřejnou dopravu na jihu Moravy organizuje, je elektronické forma u lidí čím dál oblíbenější. „Jen za poslední tři měsíce se prodalo ve společném internetovém obchodu kraje a Brna více než 210 tisíc jízdenek,“ uvedl ředitel Kordis JMK Jiří Horský

V mnoha ohledech je totiž nákup jednodušší, levnější a pohodlnější. Protože lze lístek nahrát i na jiný než původní nosič, nelze ho ztratit tak, jako papírový doklad. „Nabízí také možnost alternativních zón, kde umožní cestu mezi výchozí a cílovou zónou různými trasami,“ doplnil Crha.

Zájemci si jízdné pořídí buď na e-shopu nebo osobně v Kontaktních centrech IDS JMK. Takových prodejen je aktuálně osm, a to v Blansku, Boskovicích, Brně, Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Vyškově a Znojmě. Do konce listopadu navíc přibudou v dalších šesti lokalitách. S nákupem cestujícím pomůžou pracovníci nebo nové webové stránky. Instrukce se nachází také na letáčcích na nádražích, ve vlacích Moravia nebo na obrazovkách krajských autobusů.

Potěší sběratele

Variant, kam lze předplatné uložit, se nabízí hned několik. Cestující můžou použít klasicky bankovní či anonymní bankovní kartu, mobil, chytré hodinky nebo klíčenku a samolepku. Nově ale dopravce nabízí také speciální dopravní kartu pro děti a mládež do 18 let.

„Tento nosič je levnější než anonymní bankovní karta, stojí jen třicet korun. Zajímavý může být také pro sběratele. Kordis totiž plánuje v dalších letech motiv na přední straně měnit a vydávat další verze,“ informoval Horský.

Výhodnější tarif

Poslední novinkou jsou validátory, které cestující znají například z městské hromadné dopravy v jihomoravské metropoli. Postupně se objeví v asi dvě stě autobusech, a to především ve vytížených spojích okolo Brna. V druhé polovině příštího roku se výměny dočkají také přístroje na železničních stanicích.

Zaměstnanci, kteří jezdí do práce na dvanáctihodinové směny a nevyplatí se jim předplatné, si na webu koupí deset jízdenek za zvýhodněnou cenu a v nově připravované aplikaci ejízdenka si lístek před každou cestou aktivují. Najdou tam i informace o jejich platnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kordis JMK, Tereza Pulgretová

Štítky Jihomoravský kraj, doprava, vlaky, autobusy, spoje, Brno, jízdenky, elektronické, předplatní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jižní Moravě se rozloučí s předplatními papírovými jízdenkami. Vymění je za elektronické  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.