Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brnu se líbí, že jezdí z města vlak na letiště do Vídně. Jízdy si chce předplatit na roky dopředu

Nadšení panuje u představitelů moravské metropole z vlakového spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm. Železniční doprava mezi městem a mezinárodním aeoroportem funguje od minulého roku, kdy jej radnice podpořila dotacemi až do roku 2025. Nyní chce lhůtu prodloužit.

Brno vysílá na mezinárodní letiště Schwechat vlaky od konce minulého roku. Cílem je, aby se lidem zpříjemnilo cestování. Donedávna bylo nutné při cestě vlakovou soupravou přestupovat na jiný spoj.

„Vlakové spojení na vídeňské letiště se nám osvědčilo, o čemž vypovídají i statistiky přepravených osob. Jen o prázdninách převezly městem podporované spoje více než 10 tisíc cestujících. Například brzký ranní vlak na letiště využilo v červenci průměrně 125 cestujících denně. Je vidět, že lidé mají chuť cestovat a dostupnější doprava na letiště a následně domů je neocenitelná. Proto, abychom mohli spojení zajišťovat i po uplynutí platnosti smlouvy s nynějším dopravcem, musíme nyní zveřejnit formulář, kterým oznámíme náš záměr,“ uvedl brněnsnký radní dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Službu, jež byla v pilotním režimu, od prosince provozovala firma Regiojet. Leots na jaře radní rozhodli, že s cestami žlutých vlaků za peníze města je konec. Nabídku podniku Jančury předčil podnikatel Albert Fikáček, který je majitel Gepard Express. Kontrakt brněnské firmě zaručuje práci do konce roku 2025. Město ta letošní a příští rok zaplatí přes 40 milionů korun.

Vídeň Brno válcuje 

Moravská metropole zavedla přímé vlaky na vídeňské letiště i přesto, že ve městě se nachází rovněž Letiště Brno. Z města ale létají pouze dvě přímé linky do Londýna a po krátké pauze do italského Bergama. Naopak z Vídně se lidé dostanou až do 190 destinací. Jihomoravský kraj přitom měl ještě před šesti lety smělé plány, že jižní Moravu spojí pravidelnými linkami s Milánem, Římem, Bruselem, Lvovem a Barcelonou, a navíc v létě se Splitem a Dubrovníkem. Nápad se ale nikdy nepovedlo přenést z papíru do praxe. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Vídeň, Letiště, Vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Krásný tunel - dotují dopravu soukromému dopravci, který by z logiky věci měl podnikat na vlastní riziko a náklady...

Úterý, 31. října 2023, 07:46Odpovědět

Brnu se líbí, že jezdí z města vlak na letiště do Vídně. Jízdy si chce předplatit na roky dopředu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.