Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravci nechtějí, aby cestující do Brna čekali v kolonách. Na výměnu autobusu za vlak nedoplatí

Se začátkem září se mnozí dojíždějící do Brna potýkají s přetíženými silnicemi, a to zejména směrem od jihu a severu. Kolonám se cestující vyhnou ve vlaku, kterým se svezou bez doplatků i držitelé elektronických předplatních jízdenek. Počet alternativních tras, kdy si cestující podle situace zvolí, zda chce jet vlakem nebo autobusem bez jakéhokoliv doplatku, se nyní rozšířil a zahrnuje víc problematických spojů.

Zavedení elektronických předplatních jízdenek v roce 2020 vyřešilo problém lidí, kteří pravidelně navštěvují jihomoravskou metropoli. Společnost Kordis JMK s technologickým pokrokem nabídla variantu lístků s alternativními trasami, které zájemci využívají v případě, kdy autobusům hrozí u Brna dlouhé kolony a čekací doby.

„S papírovými jízdenkami to nebylo řešitelné. Cestující se museli rozhodnout, kterou z cest budou jezdit častěji. Když potřebovali použít tu druhou, museli si doplatit,“ vysvětlil mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Typickým příkladem je například Mikulov, odkud lidé jezdí nejen autobusem 105, ale vozí se pouze do Šakvic nebo Vranovic, kde přestupují na vlak do Brna.

Nyní Korids přidal další novinky, jimiž potěší zejména dojíždějící z Kunštátska, Letovicka a Olešnicka. Ti se krátce svezou autobusem do Letovic, Skalice či Rájce-Jestřebí, kde nastoupí do moderního vlaku Moravia mířícího přímo do centra jihomoravské metropole.  

„Třetí oblastí, které se výhody dotknou, jsou Jedovnice a další obce ležící směrem ke Studnici. Jejich obyvatelé nyní budou volit, jestli do Brna pojedou autobusem 201 nebo vlakem přes Blansko,“ sdělil. Volitelné spoje se postupně nastaví i pro stávající držitele předplatného. Při koupi nové jízdenky jsou už automaticky zadány.

Kontrola před odjezdem

Regionální autobusy, vlaky i městské dopravce Kordis mapuje už několik let. Data využívá jak pro řízení provozu, tak pro informování cestujících. Údaje dodává do panelů na zastávkách a do mobilní aplikace IRIS. Každý cestující si tak může před odjezdem zkontrolovat aktuální situaci a kde se jeho spoj nachází.

Na webové stránky společnost umístila také mapu, která obsahuje polohy dopravních prostředků a další důležité informace, jako jsou výluky nebo umístění kontaktních center. Nyní zájemci na adrese mapa.idsjmk.cz najdou novou verzi mapy, jež lépe funguje v mobilu, má šikovnější menu a je praktičtější. „Zobrazí také návazné spoje včetně jejich zpoždění nebo například zastávkové jízdní řády. Úpravy jsou spojeny i s plánovaným zobrazením mapy v nových eletronických validátorech umožňujících koupi elektronické jízdenky instalovaných na vlakových zastávkách od začátku příštího roku,“ dodal.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IDS JMK/Facebook

Štítky IDS JMK, vlaky, autobusy, doprava, Jihomoravský kraj, kolony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravci nechtějí, aby cestující do Brna čekali v kolonách. Na výměnu autobusu za vlak nedoplatí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.