Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Silničáři se postavili kamionům. Na dálnici D1 a D2 u Brna jim zatrhli předjíždění

Silničáři nainstalovali na dálnici D1 a D2 v Brně a okolí dopravní značení, které by mělo alespoň částečně zlepšit kritickou situaci. Od srpna, tedy od chvíle, kdy se začalo s rozšiřováním dálnice D1 mezi 194. a 196. kilometrem, jsou tam a v okolí problémy v dopravě. Důvodem je především omezení nájezdů a sjezdů z dálnice D1 na dálnici D2 a D52. Denním koloritem jsou až několik kilometrů dlouhé kolony před omezením.

Silničáři bouchli do stolu. Na dálnicích D1 a D2 u Brna chystají zákaz předjíždění

Po klidnějším a plynulejším provozu volají silničáři na dálnicích D1 a D2 u Brna. Aby záměru docílili, vymyslili, že v následujících dnech nainstalují k dopravním tepnám nové dopravní značky, jež zakazují předjíždění kamionů. Na zakázku nyní...

Jednou částí značení je mobilní liniové řízení dopravy, které sestává z přenosných LED proměnných dopravních značek, z detektorů dopravy a detektorů cestovních časů. Doprava se bude řídit právě na základě dat získaných z těchto detektorů. Řidiči mohou toto řízení očekávat mezi 178. až 187. kilometrem směrem do Brna, před exitem 207 v opačném směru a také na dálnici D2 až od 11. kilometru až k Brnu.

„Dalším opatřením bude instalace dopravního značení zakazujícího předjíždění kamionů. Dopravní značení se bude instalovat na D1 mezi 168. a 178. kilometrem směrem do Brna a mezi 216. a 210. kilometrem v opačném směru. Mezi exity 178 až 210 je již zákaz v platnosti. Na dálnici D2 půjde o sedmnáctikilometrový úsek před Brnem," uvedl Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic. Přechodná úprava provozu nastane i na dálnici D2 u mimoúrovňové křižovatky u Avionu, kde bude před stavbou vyhrazen jeden pruh pro směr na Ostravu a jeden pruh pro směr na Prahu.

Dálnice D1 v okolí Brna již dlouhodobě kapacitně nedostačuje. Každý den zde projede až 80.000 vozidel, což způsobuje dlouhodobé a pravidelné dopravní problémy i v situaci, kdy je dálnice zcela bez omezení. Rozšíření se má dočkat dálnice od 182. po 210. kilometr, stavět se bude zhruba deset let.

Problém jihu Brna je v tom, že se zde střetává tranzitní doprava ze čtyř směrů, tedy z Polska (od Ostravy), z Balkánu (dálnice D2), z Rakouska (D52) a ze západní Evropy (od Prahy), intenzivní je příměstská doprava a doprava do obřích nákupních center na jihu Brna. V budoucnu chce stát dokončit stavbu dálnice do Rakouska, což může intenzitu provozu z tohoto směru ještě zvýšit.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Dálnice, D1, Kamiony, Předjíždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Linhart

Jsem řidič kamionu. Ale skákat někdy 20km kolonu je k nezaplacení(na ostatní tu máme MasterCard) díky našim zvoleným bl..m. To co vymýšlí u Brna bylo aspoň u Prahy zvládnuté částečně. Udělat sjezd na Vídeň a Bratislavu o hodně dříve před Brnem by bylo jednodušší než rozšíření na tři pruhy.

Sobota, 16. září 2023, 19:50Odpovědět

Jan Novák

Nj ale základ je v článku. Pokud vzniknou kolony a oba pruhy jsou plné, tak nákladáky "předjíždětů mohou protože se nejedná o předjíždění. To by tam musela být značka že náklaďáky nesmějí (zákaz) vjíždět do levého pruhu. A vzhledem k tomu že ty kolony jsou tam skoro pořád, tak vlastně nikdo nikoho nepřejíždí. § zákona se mě nechce hledat, ale je to tam takto napsáno. Takže jen někdo potřeboval kšeft na dopravní značky?

Středa, 13. září 2023, 13:43Odpovědět

Martin Linhart

A co když od Bratislavy pojedu do Brna směr centrum. To mám tam stát taky? Raději pojedu v levém a riskovat že chytnu policajta který má blbou náladu, že nedostal...

Sobota, 16. září 2023, 19:54Odpovědět

Silničáři se postavili kamionům. Na dálnici D1 a D2 u Brna jim zatrhli předjíždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.