Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na brněnských zastávkách vyrostou nové přístřešky, aby na cestující nesvítilo

Centrum jihomoravské metropole na podzim čeká velká novinka. Na sedmdesát zastávek městské hromadné dopravy dostane nový kabát, a nahradí tak staré dosluhující přístřešky. Před deštěm či sluníčkem se lidé schovají i na dvacítce dalších míst, která střechy doposud postrádala.

Na několika místech v Brně pomalu mizí přístřešky tramvajových, autobusových i trolejbusových zastávek. Zastaralé objekty, které už nějakou dobu neodpovídají moderním standardům, radnice městské části Brno-střed postupně vymění za jednotné, vzhlednější a praktičtější stavení. Změny se dočká sedmdesát současných střech, dalších osmnáct přibude zcela nově.

„Reagovali jsme z velké části na podněty občanů ke zřízení čekáren a dále jsme navrhli umístění tam, kde dle našeho názoru prístřešky chyběly. To je například na Lipové, na hlavním nádraží u viaduktu, kde je zastávka trolejbusů číslo 31 a 33, dále na Pionýrské, Úvoze, Zvonařce, Křenové, Pisárecké u Anthroposu a dalších místech,“ upřesnil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Schovají víc cestujících 

Vzhledově objekty zapadnou do architektonické podoby tamní zástavby, kovové konstrukce kombinované se sklem tak nenaruší ráz památkové rezervace. Objekty budou vyrobené z oceli, boky, zadní části a střechu vyplňuje kalené bezpečností sklo se sítotiskem pro slabozraké. Vršek pokryje speciální zatemňovací folie s ochranou proti UV záření, přímému osvětlení a vysokým teplotám.

Přinesou i zlepšení viditelnosti přijíždějících spojů, protože reklamní vitríny nebudou umístěny v čele. Dojde také ke zvětšení kapacity čekáren všude tam, kde je to potřeba,“ doplnila mluvčí MČ Brno-střed Kateřina Dobešová.

Na inzerci navíc městská část vydělá minimálně čtyři miliony korun za rok. Peníze za poutače radnici zaplatí společnost, která je zároveň dodavatelem plánovaných čekáren a dalších deset let se o ně bude také starat. Většinu stavebních prací dělníci stihnou do konce listopadu. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno-střed

Štítky Brno, doprava, DPMB, zastávky, tramvaje, autobus, šaliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnských zastávkách vyrostou nové přístřešky, aby na cestující nesvítilo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.