Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně pustili řidiče do nové silniční galerie. Kolony ale zůstávají

První auta pustili silničáři na dostavěný kus velkého městského okruhu v Brně. V Žabovřeské ulici pro řidiče otevřeli nový tunel, vozy v něm zatím jezdí jedním pruhem v obou směrech. Dlouhým minutám stráveným v kolonách se tak šoféři nevyhnou. Plánovaná čtyřproudová silnice, jež má úsek odšpuntovat, bude hotová až za rok.

V nové zastřešené silniční galerii se nyní přesunují lidé ke Královopolskému tunelu v jihomoravské metropoli. Dělníci tunel uvolnili a přesunuli se do pruhu blíž k tamní řece, kde se pustí do kopání dvouproudého pásu. Ten příští rok odblokuje zasekaný úsek sevřený mezi vodním tokem a skálou, na kterém se cestující trápí dlouhým čekáním.

„Z hlediska kapacity dopravy se nyní pro řidiče v místech velkého městského okruhu Žabovřeská asi příliš nezmění, ale pocitově půjde o velkou věc,“ okomentovala za brněnský magistrát Radka Loukotová a dodala, že provoz momentálně funguje v režimu 1+1.

Na lidi mířící do centra Brna čeká také uzavřený nájezd z Fanderlíkovy ulice. Do Žabovřeské ulice se nedostanou z levého odbočení z křižovatky Pisárecká–Hlinky, ve směru na Bystrc šoféři využijí tunel Hlinky. Ten je ovšem uzavřený z druhé strany směrem do centra a doprava vede přes křižovatku s Pisárekcou a Hlinkami.

Změny potkají také cyklisty a pěší, pro které dělníci vybudují novou stezku po levém břehu řeky Svratky. Rušnou komunikaci chodci přejdou po dvou lávkách, do Wilsonova lesa se dostanou po dvou nových schodištích. Prohlédnou si také kapli svatého Antonína a svaté Barbory, která je jedinou dochovanou stavbou připomínající někdejší kolonii Kamenný mlýn, jež v minulém století ustoupila stavbě silnice.

Na jižním okruhu v Žabovřeské silničáři dělají už téměř tři roky, minulý rok dokončili první etapu, projekt má být kompletně hotový v září 2024. Na jaře po více než dvou letech také zprovoznili vytoužený tubus pro šaliny ve skále pod Wilsonovým lesem, čímž ukončili dlouhou tramvajovou výluku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová, MMB/Zdeněk Kolařík

Štítky Brno, doprava, VMO, Žabovřeská, tunel, galerie, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně pustili řidiče do nové silniční galerie. Kolony ale zůstávají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.