Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Okrajová část Brna sní o dopravním terminálu, který blokovali ekologičtí aktivisté

Vlakem na hlavní nádraží nebo autobusem přes ucpanou D1. Takové jsou možnosti cestujících z brněnského Starého Lískovce do bohunického kampusu. Zastupitelé moravské metropole ale nyní schválili směnu pozemků, díky které na jihozápadě města postaví dopravního terminál, kam bude zajíždět trolejbus po prodloužené trati ze smyčky Osová. Ten má cestu z Lískovce, odkud denně dojíždí desetitisíce lidí, usnadnit a urychlit.

Přestupní terminál ve městě dlouhodobě chybí. Přestože Brno o modernizaci železniční tratě a stavbě zastávky mluví už od začátku předchozí dekády. Obstrukce spolku Vody z Tetčic, který například v minulosti odložil i stavbu Velkého městského okruhu, odsunuly dokončení až na rok 2021. Město za tu dobu nevyřešilo přístup k zastávce, nyní k ní vede provizorní chodník a vlaků tam zastavuje minimum.

Aby magistrát získal v Lískovci potřebné pozemky pro vybudování nejen přístupové cesty, ale i přestupního terminálu, směnil parcely v Černovicích u Olomoucké ulice a ještě doplatí 3,8 milionu korun. Celková hodnota pozemků v Lískovci je 8,9 milionu korun.

S majitelem inkriminovaných nemovitostí jsme našli řešení, které schválili zastupitelé. Díky směně pozemků bude možné postavit komunikaci a konečnou pro trolejbusy a další dopravu. Dále se také plánuje cesta pro pěší a stavba nové obslužné komunikace z ulice Dvořiště,“ uvedl radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Také jízda vlakem by do budoucnosti měla být pro cestující příjemnější, protože má skončit modernizace tratě mezi Střelicemi a Zastávkou u Brna. Její součástí je položení druhé koleje a elektrizace, takže bude možné zkrátit intervaly mezi vlaky, jízdní dobu a jízdní řád bude výrazně stabilnější. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky terminál, doprava, Starý Lískovec, pozemky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Hladký

Terminál v Novém Lískovci ? A kdo tam jako bude jezdit ? Je to taková dálka od civilizace, že pro těch 5 cestujících denně může město zadarmo posílat taxíky 300 let a furt to bude levnější. Tady je někdo buďto úplně mimo, nebo si ten někdo hodně namastil kapsu za naše peníze.

Neděle, 21. května 2023, 06:45Odpovědět

Ladislav Strnad

Pro řešení problémů je vždy důležité pojmenovat věci a události správnými a jasnými jmény. Pojem "ekologičtí aktivisté" je věcně nesprávný, mylný a zavádějící. Věcně správný a jasný termín zní: "EKOTERORISTÉ".

Sobota, 20. května 2023, 18:04Odpovědět

Okrajová část Brna sní o dopravním terminálu, který blokovali ekologičtí aktivisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.