Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za jedenáct let bude nové nádraží, slibují si v Brně

Brno se po několika letech dočkalo dalšího posunu v plánované přestavbě železničního uzlu. Čtyři roky od vzniku memoranda o společné spolupráci se sešli zástupci města, kraje, státu i železnice, aby dokument podepsali a dělníci mohli začít pracovat. Projekt za 50 miliard, jenž zahrnuje nové hlavní nádraží, bude hotový v roce 2034.

Stavba, o které se v jihomoravské metropoli mluví už téměř jedno století, se dočkala jasnějších obrysů. K podepsání dokumentu o stavebním postupu z roku 2019 se nyní sešli zástupci města, kraje, Ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrakstruktury a Správy železnic.

„Na nové nádraží čekáme až příliš dlouho. Jsem rád, že v přípravě celého projektu došlo k posunu a vypadá to, že se skutečně za pár let začne stavět,“ okomentoval situaci hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Základní součást plánu je železniční zastávka u řeky Svratky, jejíž budoucí podobu už lidé znají z vítězného návrhu soutěže od architektů z nizozemska. K těm se nyní připojili další odborníci, kteří společně pracují na celkovém řešení území hlavního nádraží a blízkého okolí.

Přesun současné stanice z centra města asi o kilometr na jih do oblasti dnešního dolního nádraží je ale jen jedním bodem celého projektu. Nedostatečnou kapacitu nádraží řeší také řada dalších novinek železniční infrastruktury, jako je například přestupní terminál v Černovicích či změny v Horních Heršpicích nebo Židenicích.

Jedenáct let stačí, slibují

Právě Židenice budou startovní čárou nulté etapy modernizace. „V roce 2025 začne přestavba v Bubeníčkově ulici a už příští rok chceme začít stavět meži Židenicemi a odbočkou Táborská,“ uvedl pro ČTK náměstek generálního ředitele Správy železnic Mojmír Nejezchleb a dodal, že v ulici Klíny vznikne nové těleso pro čtyři koleje, protihluková opatření a vymění se mostní ocelové konstrukce, které nevyhovují kvůli velké hlučnosti.

Signatáři memoranda se zavázali například i k prověření severojižního kolejového diametru a přípravě projektové dokumentace. Důležitý milník, na který se letos čeká, je vypracování a schválení záměru projektu Ministerstvem dopravy. 

Peníze na nové nádraží v Brně najdeme, myslí si železničáři i ministr dopravy

V Brně si znovu připomněli plány na přesun vlakového uzlu. Při návštěvě jižní Moravy představil další postup ministr dopravy Martin Kupka (ODS) i vedení Správy železnic. Společně sdělili, že letos má být hotový záměr projektu přestavby. Dokument...

Pokud vše půjde podle předpokladů, odhady na finiš železniční infrakstruktury se nemění. Dělníci začnou kopat v roce 2028, první cestující se tak v lokalitě svezou v roce 2034. Největší zádrhel by mohly být peníze. Podle více než pět let staré studie proveditelnosti se celkové náklady tenkrát odhadovaly na 50 miliard korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že se z velké části bude na spolufinancování podílet Evropská unie, která podporuje stavbu sítě vysokorychlostních tratí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Brno, nádraží, vlaky, železnice, rekonstrukce, memorandum, doprava, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

už zase? Je mi 66 a o tomto slýchám už od 20 - k smíchu

Úterý, 9. května 2023, 08:53Odpovědět

Za jedenáct let bude nové nádraží, slibují si v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.