Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Brněnští strážníci ochrání bicykly a koloběžky. Postříkají je neviditelnou tekutinou

Novou past na zloděje chystají brněnští strážníci. Majitelům bicyklů, koloběžek, ale třeba i invalidních vozíků nabídnou neviditelnou speciální tekutinu, po jejímž nanesení ukradený předmět lépe poznají. Bezpečnostní vychytávkou zadarmo označí až čtyři stovky dopravních prostředků.

Cyklisté v jihomoravské metropoli se těší na nový systém ochrany jízdních kol, se kterým přišla městská policie. Dopravní prostředky zájemcům strážníci natřou forenzním roztokem, pomocí kterého vytvoří okem neviditelné mikrotečky. Značení v sobě nese unikátní strukturu, která se pod UV světlem rozzáří modrou barvou.

„Miniaturní rozměry umožňují nanést tekutinu na několik míst současně. Jedinečný kód zadají pracovníci do databáze a v případě, že se předmět ztratí nebo ho někdo ukradne, bude možné i nadále spolehlivě určit jeho vlastníka,“ vylíčil ředitel brněnské městské policie Luboš Oprchal.

Vyleká zloděje

Vytvořené označení je po uschnutí velmi odolné, aplikovat se navíc dá i do svárů a dalších obtížně přístupných částí. Na zařazení předmětu v evidenci zároveň upozorní výstražná nálepka. Strážci zákona tak předpokládají, že výstraha mnohé pachatele dopředu odradí, protože odstranění identifikačního kódu pro ně bude příliš pracné.

Městská policie rezervační systém pro zhruba čtyři sta lidí spustí na přelomu jara a léta. O neviditelnou známku a zahrnutí do databáze Refiz.eu, již podporuje Ministerstvo vnitra, můžou požádat lidé starší 15 let s trvalým pobytem v Brně.

„Získali jsme dotaci 135 tisíc korun. Z této částky se kromě aplikačních sad, svítilen a mikroskopů pořídí i rezervační systém dostupný z webu strážníků i Dopravního hřiště Brno, které rovněž spravují. Registrace se uskuteční právě na dopravním hřišti v Bauerově ulici,“ sdělil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem a dodal, že pokud zaznamenají kladné ohlasy, projekt bude pokračovat i nadále.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno na kole

Štítky Brno, strážníci, MP Brno, doprava, kola, cyklisté, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

aha, a já si dosud myslel, že policisté mají chránit LIDI (a oni se budou starat o KRÁMY, jako kola a koloběžky)! :-(((

Úterý, 18. dubna 2023, 14:02Odpovědět

Brněnští strážníci ochrání bicykly a koloběžky. Postříkají je neviditelnou tekutinou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.