Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Turisté získali spojení s Rakouskem. V jihomoravském národním parku otevřeli novou lávku

Novou lávku pro pěší, která spojuje tuzemský a národní park v sousedním Rakousku, mají na Znojemsku. S postavením unikátního mostu přes řeku Dyji vznikl také nový turistický okruh, díky kterému návštěvníci poznají tamní přírodu bez hranic. Správa parků počítá i s další podobnou stavbou, jež vyroste poblíž historického mostu do Hardeggu.

Jednoduše se nyní dostanou k rakouským sousedům do národního parku Thayatal návštěvníci chráněného moravského území Podyjí. Na březích řeky Dyje, jež lokalitou protéká, totiž vyrostla jako součást plánované turistické trasy visutá lávka. Tvoří polovinu změn, které správa obou parků v oblasti chystá.

„Při výběru lokalit, kterými by mohly nové turistické cesty vést, jsme se s rakouskými partnery soustředili na člověkem částečně ovlivněnou krajinu v okolí města Hardeggu na obou stranách státní hranice. Věnovali jsme pozornost napojení na stávající síť značených tras pro pěší,“ vysvětlil ředitel Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

K přechodu řeky nakonec správci vybrali oblast U Poustevníka, kde v minulosti vedla cesta, jež sloužila k hospodářským účelům. Lidé, kteří se po ní vydali, pak Dyji překračovali buď brodem nebo přemostěním. Právě v těchto místech je teď dřevěná konstrukce s ocelovými podpěrami zavěšená na nosná lana.

„Hlavním cílem bylo, aby lávka nenarušovala svým vzhledem krajinný ráz řeky a jejího okolí. Určena je striktně jen pro pěší výletníky, nikoliv pro cyklisty,“ informoval mluvčí parku Radek Štěpánek. Pro kolaře tak ústřední trasou zůstává starý historický most do Hardeggu.

Kousek od hraničního města se časem objeví druhá část vytouženého projektu pro výletníky v podobě stejného zavěšeného mostu. Vzniknou tím dva propojené okruhy ve tvaru symbolické ležaté osmičky, na které bude možné nastoupit jak z české, tak rakouské strany. Ačkoliv se do návrhu správa plánovala pustit už dřív, z důvodu prudkého nárůstu cen potřebného materiálu v době koronavirové pandemie ale stavbu odložila.

Obdobné lávky byly doposud v Národním parku Podyjí tři, nikdy ale nespojovaly území dvou států. „Už od založení obou parků se obě strany těší ze vzájemné spolupráce v oblasti ochrany přírody, vzdělávání a vztahů s veřejností. Zatímco jinde se staví hraniční ploty a zdi, u nás jsme dobu Železné opony už překonali,“ sdělil ředitel rakouského Národního parku Thayatal Christian Übl.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní park Podyjí

Štítky příroda, národní park, Podyjí, Jihomoravský kraj, Znojemsko, doprava, stavba, most, Rakousko, hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté získali spojení s Rakouskem. V jihomoravském národním parku otevřeli novou lávku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.