Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

U brněnských práv končí veřejné parkoviště. Ustupuje stavbě parkovacího domu

Brno se pustilo do výstavby nového parkovacího domu. Očekávaná stavba vznikne na nároží ulic Šumavská a Veveří nedaleko právnické fakulty. Objekt nabídne stovky parkovacích míst a nahradí dosavadní parkoviště. Město počítá, že s pracemi dělníci skončí za více než rok.

Budování parkovacího domu v Šumavské ulici začala v pondělí ráno vyklizením ploch, kterou lidé využívali ke stání automobilů. Chystaný projekt má zlepšit parkování místním i návštěvníkům. V lokalitě se totži se nachází i obchody, magistrát, knihovna nebo vysoké školy.

Železobetonový parkovací dům, který na místě příští rok na jaře vyroste, poskytne čtyři nadzemní patra, na kterých zaparkuje 411 řidičů. Na střeše domu budou místa i pro auta na zemní plyn či LPG. „Celý objekt bude mít dvě části s rozdílnou funkcí. Část vyhrazená hromadným garážím bude mít dvě podzemní a čtyři nadzemní podlaží, část vyhrazená veřejné vybavenosti, kde budou kanceláře magistrátu, bude mít jedno podzemní a tři nadzemní podlaží,“ popsal už dříve ředitel společnosti Brněnské komunikace Luděk Borový.

Parkovací dům vybuduje radnice na místě někdejšího parkoviště, které lidem sloužilo doposud. Kvůli stavbě se ale prostor musí vyklidit, a tak od pondělí platí zákaz vjezdu do prostoru mezi ulicemi Šumavská a Veveří. Řidiče, kteří se tam rozhodnou zaparkovat, čeká odtažení auta. Nedostanou se přitom ani na parkovací místa kolem supermarketu Lidl. „Řidiči mohou využít například podzemní parkoviště v areálu,“ navrhl magistrát města.

Firma Strabag, kterou si magistrát vybral jako zhotovitele v září minulého roku, si kromě parkování dala za cíl zkrášlit okolí. „V plánu je výsadba zeleně na venkovních parkovacích plochách, v lokalitě přibydou také vodní prvky,“ sdělil magistrát. Ani přilehlá právnická fakulta Masarykovy univerzity nezůstane nedotčená. Zhotovitel slibuje úpravu prostranství před fakultou. Celá výstavba na takzvaném Studentském náměstí vyjde na bezmála 400 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky parkoviště, brno, šumavská, parkovací dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U brněnských práv končí veřejné parkoviště. Ustupuje stavbě parkovacího domu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.